Διάταγμα άρσης όλων των περιοριστικών μέτρων

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε νέο διάταγμα κατάργησης όλων των περιοριστικών μέτρων στις εσωτερικές συναλλαγές και πληρωμές ενώ πλέον θα επιτρέπεται και το άνοιγμα λογαριασμών.

Διαβάστε αναλυτικά:

Διάταγμα για Εγχώριες Τράπεζες

Διάταγμα για Διεθνείς Τράπεζες

Ποιο συγκεκριμένα οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στα διατάγματα για τις συναλλαγές στις εγχώριες και διεθνείς Τράπεζες ειναι:

1. Σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη Σταδιακής Κατάργησης των Περιοριστικών Μέτρων (Roadmap), που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στις 8/8/2013, με την έκδοση του 30ου διατάγματος καταργούνται όλα τα περιοριστικά μέτρα στις εσωτερικές συναλλαγές και πληρωμές. Συγκεκριμένα επιτρέπεται πλέον και το άνοιγμα λογαριασμών.

2. Σε σχέση με την έκδοση του 21ου διατάγματος για τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται στις διεθνείς τράπεζες, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού για νέες έμμεσες πιστωτικές διευκολύνσεις, δηλαδή εγγυητική επιστολή και ενέγγυα πίστωση.

α) Σε περίπτωση που ο λογαριασμός έχει ανοιχθεί για εξυπηρέτηση δανείου, τότε το πιστωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού αυτού δεν πρέπει να υπερβαίνει, οποιαδήποτε στιγμή, το εκατό είκοσι τοις εκατό (120%) του υπολοίπου δανείου.

β) Σε περίπτωση που παραχωρείται μόνο έμμεση πιστωτική διευκόλυνση, το πιστωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού δεν πρέπει να υπερβαίνει, οποιαδήποτε στιγμή, το εκατό είκοσι τοις εκατό (120%) του υπολοίπου της έμμεσης πιστωτική διευκόλυνσης.