Διάσημος Αμερικανός λοιμοξιολόγος: Δεν είναι πολλές οι πιθανότητες για εμβόλιο υψηλής αποτελεσματικότητας

«Γροθιά στο στομάχι» των δισεκατομμυρίων ανθρώπων που αναμένουν με αγωνία την ανακοίνωση για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού αποτελούν οι τελευταίες δηλώσεις που πραγματοποίησε ο διάσημος Αμερικανός λοιμοξιολόγος Δρ. Άντονι Φάουτσι.

Ο επιστήμονας που όρθωσε ανάστημα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επιλέγοντας τη γλώσσα της αλήθειας από εκείνη της πολιτικής και της ωραιοποίησης, δήλωσε ότι «οι πιθανότητες για ένα εμβόλιο με υψηλή αποτελεσματικότητα δεν είναι πολλές», παγώνοντας όλον τον πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στη δίνη μίας άνευ προηγουμένου κρίσης.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι μπορεί να παρουσιάσει ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα γύρω στο 75%, όμως ο Δρ. Φάουτσι δήλωσε ότι «ακόμα και ένα ποσοστό 50% ή 60%, θα είναι αποδεκτό». Το ιδανικό θα ήταν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να ήταν στο 98%, ώστε να φτάσει στα όρια του εμβολίου της γρίπης και η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη. Κάτι τέτοιο, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν διαφαίνεται, γεγονός που εφόσον αποδειχθεί και στην πράξη, θα σημαίνει ότι η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να μάθει να διαβιώνει με τον νέο κορωνοϊό, αλλάζοντας -σε πολλές περιπτώσεις- ριζικά τις συνήθειές της.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε το εμβόλιο ως ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να ανακόψουμε την πανδημία, να μην χαρακτηρίζεται πλέον πανδημία και να γίνει μία διαχειρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Δρ. Φάουτσι.