Διάγνωση συνδρόμου Down με μία απλή εξέταση αίματος

Mία νέα μέθοδο των επιστημόνων για να διαγνώσουν αν το παιδί που κυοφορεί η έγκυος πάσχει από σύνδρομο Down βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο.

Σκοπός τους είναι να αλλάξει η διαδικασία που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται γι’ αυτό τον σκοπό, η οποία περιέχει το ρίσκο της αποβολής.

Επιστήμονες από Κύπρο, Ελλάδα και Βρετανία, οι οποίοι ερευνούν την νέα αυτή μέθοδο σε δοκιμές που έγιναν, κατάφεραν να διαγνώσουν με επιτυχία 14 περιπτώσεις με σύνδρομο Down και 26 περιπτώσεις όπου τα έμβρυα ήταν φυσιολογικά.

Το τεστ αυτό είναι το πρώτο στον κόσμο και έχει 100% επιτυχία σε όλες τις κυήσεις που εφαρμόστηκε.

Προς το παρόν οι μητέρες κάνουν έναν λεπτομερειακό υπέρηχο για να μάθουν αν το παιδί πάσχει από σύνδρομο Down. Αν χρειαστεί ακόμα πιο λεπτομερειακή ανάλυση, τότε παίρνουν δείγμα από το αμνιακό υγρό ή από τον πλακούντα, αλλά αυτό η διαδικασία εμπεριέχει σε κάποιο μικρό ποσοστό το ρίσκο της αποβολής.

Η νέα αυτή μέθοδος, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί τον επόμενο χρόνο στην Αμερική, είναι απλή και όπως δήλωσε ο συγγραφέας μελέτης Φίλιππος Πατσαλής από το ινστιτούτο νευρολογίας και γενετικής της Κύπρου, το τεστ αυτό μπορεί να γίνει σε κάθε διαγνωστικό εργαστήριο στον κόσμο.

Δεν χρειάζεται κανέναν ακριβό εξοπλισμό, ή κάποιο λογισμικό. Είναι μια πιο αναλυτική εξέταση αίματος, όπου μέσα από το αίμα της μητέρας εντοπίζουν αν το έμβρυο πάσχει από το σύνδρομο Down.

Στο άμεσο μέλλον θα χρειαστεί να κάνουν μια αναλυτικότερη μελέτη και επιπλέον έρευνα , για να επιβεβαιώσουν την χρησιμότητα στη νέα αυτή τεχνική!
Πηγή: http://www.mothersblog.gr