Διάγνωση «ξεχωρίζει» ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν από έμφραγμα

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα πολλά υποσχόμενη διαγνωστική τεχνική για την καρδιά, καλύτερη από τις υπάρχουσες έως τώρα, καθώς μπορεί να αμέσως να «δει» σε ποιό βαθμό είναι φραγμένες οι αρτηρίες ενός ανθρώπου και, συνεπώς, κατά πόσο αυτός κινδυνεύει από έμφραγμα. Είναι η πρώτη μη επεμβατική τεχνική, η οποία μπορεί να εντοπίσει τις πλάκες που είναι πιθανό να αποκολληθούν, σχηματίζοντας έτσι επικίνδυνο για την καρδιά θρόμβο.

Η νέα μέθοδος (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων ή ΡΕΤ-CT), που έως τώρα χρησιμοποιείτο για την ανίχνευση όγκων σε καρκινοπαθείς, πρέπει να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερο δείγμα καρδιοπαθών, προτού εισαχθεί στην κλινική πρακτική. Είναι η πρώτη φορά που καθίσταται δυνατό να εντοπίζονται με τόση ακρίβεια οι «ζώνες κινδύνου» του καρδιαγγειακού συστήματος, όμως η περαιτέρω έρευνα θα δείξει αν η έγκαιρη ανίχνευση των πλακών που μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβωση, στην πράξη είναι όντως σε θέση να σώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Μαρκ Ντιούεκ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Lancet”, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα άκρως αποτελεσματικό «εργαλείο» για την πρόβλεψη των εμφραγμάτων, το οποίο μπορεί να «κάνει τη διαφορά» στο μέλλον.