ΔΗ.ΠΑ: Το νέο πακέτο μέτρων προϋποθέτει το κράτος να έχει προϋπολογισμό

Το νέο πακέτο μέτρων προϋποθέτει το κράτος να έχει προϋπολογισμό, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση η Δημοκρατική Παράταξη.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου στην Κύπρο μας φέρνει, δυστυχώς ενώπιον ενός 2ου lockdown με όλες τις συνέπειες στην οικονομία, τους εργαζόμενους, τους αυτοεργοδοτούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το νέο πακέτο μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση πρέπει να είναι γενναιόδωρο, δίκαιο και άμεσο.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί:

  1. στην οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων.
  2. στους εργαζόμενους που εργάζονται στις ουσιώδεις υπηρεσίες (νοσηλευτές, αστυνομία κλπ) που λόγω των παιδιών τους, είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στο σπίτι για την φύλαξη τους. Πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις οικογένειες και εργαζόμενους και πρέπει να προστατεύσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που ενδεχομένους να κληθούν να καλύψουν το κενό των γονιών.
  3. Στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας
  4. Στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Πέραν των πιο πάνω, εισηγούμαστε:

  1. Την επιδότηση Ενοικίου για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τις εργασίες τους
  2. Την καταβολή των χαμένων εισοδημάτων σε προσωπικό/εργαζόμενους των οποίων η οικονομική δραστηριότητα έχει ανασταλεί βάσει των πρωτοκόλλων.
  3. Την προσωρινή  μείωση και αναστολή  φορολογιών και εισφορών εργαζομένων και  επιχειρήσεων που έχουν μείωση στον κύκλο εργασιών.
  4. Την ενθάρρυνση και εφαρμογή  Αναδιαρθρώσεων
  5. Την αναστολή Εξώσεων μέχρι το Μάρτιο του 2021
  6. Την διερεύνηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά πόσο είναι δυνατή η αναστολή των δόσεων για ακόμα 6 μήνες, χωρίς να θεωρούνται ως Μη Εξυπηρετούμενα.
  7. Την άμεση καταβολή των επιδομάτων που εκκρεμούν από την προηγούμενη χρονιά με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με διατάγματα είτε μερικής είτε ολικής αναστολής εργασιών να παραμείνουν απλήρωτοι.

Πολλά λόγια δεν χωρούν.

Ούτε λαϊκισμοί και δημαγωγία.

Φυσικά, για να μπορέσει το κράτος να στηρίξει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και γενικά την οικονομία του τόπου υπάρχει μια ουσιαστική προϋπόθεση: Να έχει προϋπολογισμό και δυστυχώς κάποιοι φρόντισαν να μείνει το κράτος εκτεθειμένο και τους πολίτες απροστάτευτους.