ΔΗ.ΠΑ: Οι όποιες απαντήσεις προσπάθησε να δώσει ο ΠτΔ δεν πείθουν πλέον κανένα

Οι όποιες απαντήσεις προσπάθησε να δώσει ο ΠτΔ δεν πείθουν πλέον κανένα, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση η Δημοκρατική Παράταξη κάνοντας λόγο ταυτόχρονα για την  ανάγκη για εθνική συνεννόηση

Αυτούσια η ανακοίνωση:

 Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η τοξικότητα που τεχνηέντως φρόντισαν κάποιοι να καλλιεργήσουν όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν δηλητηριάσει τον πολιτικό διάλογο και την οφειλόμενη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Οι όποιες απαντήσεις προσπάθησε να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – πέραν του ότι ήρθαν με αρκετή καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μην πείθουν πλέον κανένα – το περιεχόμενο του διαγγέλματος συνέβαλε στην περαιτέρω όξυνση της κατάστασης, σε μια περίοδο, μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη ενόψει εξελίξεων στο κυπριακό.

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θα αναμέναμε στο πακέτο που ανακοινώθηκε για την πάταξη της διαφθοράς να συμπεριλάμβανε πολύ πιο σκληρά, πιο συγκεκριμένα και πιο αποφασιστικά μέτρα, που έχουν να κάνουν με την διαφάνεια, την σύγκρουση συμφερόντων, την μεταρρύθμιση του κράτους και κυρίως την εμπέδωση κράτους δικαίου.

Από την άλλη, όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε πως ακόμα και τα όποια θετικά εμπεριέχονται στο πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, έχουν σταλθεί στο πυρ το εξώτερο εν τη γενέσει τους.

Ως Παράταξη του Κέντρου, που μας χαρακτηρίζει το μέτρο και η μετριοπάθεια, θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτή την προσπάθεια. θέλουμε πέραν από φωνασκίες, λαϊκισμούς και συνθήματα, να επικεντρωθούμε στο καίριο θέμα, που είναι οι τρόποι καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής και η δημιουργία μηχανισμών ελέγχου, διαφάνειας και παραδειγματικής τιμωρίας όσων ενέχονται σε πράξεις διαπλοκής και διαφθοράς.

Να επενδύσουμε σε ένα αυστηρό και αποτρεπτικό νομικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι ικανό να αντιπαρατεθεί με το σημερινό κατεστημένο.

Βέβαια, για να καταπολεμηθεί η διαπλοκή και διαφθορά, απαιτείται πέραν από τα όποια νομοθετήματα, αλλαγή της νοοτροπίας και του τρόπου συμπεριφοράς μας.

Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, που ο τόπος χρειάζεται εθνική συνεννόηση, κοινωνική συναίνεση, συνθετική προσέγγιση των λύσεων και ενωτική πατριωτική διάθεση για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων και κρίσιμων εξελίξεων, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι στείροι κομματικοί ανταγωνισμοί πρέπει να παραμεριστούν.

Ναι, είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε, να βρούμε λύσεις, να υπερβούμε τους σκοπέλους που έχουμε μπροστά μας. Γιατί αν δεν κατορθώσουμε να υπερβούμε τη σημερινή θεσμική και οικονομική κρίση, όλοι θα γευτούμε τους πικρούς καρπούς της αποτυχίας μας.