ΔΗ.ΠΑ: Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

ΔΗ.ΠΑ: Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Συμπληρώνονται φέτος τριάντα επτά χρόνια από τη παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου 1983. Η ίδρυση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», ενός εκτρώματος που δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος στον κόσμο, υπήρξε μαζί με την τουρκική εισβολή η αποκορύφωση  της εφαρμογής των επεκτατικών και διχοτομικών σχεδίων της Τουρκίας κατά της Κύπρου και του λαού της.

Έκτοτε, η Άγκυρα, μεθοδικά και απροκάλυπτα, προχωρεί στην παγίωση των τετελεσμένων της κατοχής του 37,5% των εδαφών μας, ενώ με τις παράνομες ενέργειες της στην Αμμόχωστο και την κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρεί  να προωθήσει περαιτέρω τα επεκτατικά της σχέδια.

Σήμερα, ανήμερα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο νέο-σουλτάνος της Τουρκίας μετά της κουστωδίας του λαμβάνει μέρος σε προκλητικά πανηγύρια και «πικ-νικ» στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, με τα Ηνωμένα Έθνη και γενικά την διεθνή κοινότητα να ανέχονται την παραβίαση των δικών τους ψηφισμάτων και αποφάσεων χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση ή τιμωρία της Τουρκίας.

Η θλιβερή σημερινή επέτειος βρίσκει αναμφίβολα το Κυπριακό σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και επικίνδυνη καμπή, με τις παρούσες συνθήκες και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού να είναι κάθε άλλο παρά ευνοϊκές, αφού με τη στήριξη της Τουρκικής ηγεσίας ο εγκάθετος της στα κατεχόμενα   Ερσίν Τατάρ προπαγανδίζει υπέρ της αλλαγής της βάσης των συνομιλιών και της εφαρμογής εναλλακτικών μοντέλων λύσης.

Καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, επαναβεβαιώνουμε για ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητα μας για εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση της Διζωνικής Κοινοτικής Ομοσπονδίας. Λύση που να διασφαλίζει και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, να αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας και να εμπεδώνει συνθήκες ασφάλειας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ελευθερίας.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα, η επανέναρξη των συνομιλιών παραμένει ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να κρατήσει ακόμη ανοικτό το παράθυρο ελπίδας για άρση του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο και της εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.