ΔΗ.ΠΑ: Ελλιπής και προβληματική, η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ

Ελλιπή και προβληματική, χαρακτηρίζει την  έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό η Δημοκρατική Παράταξη.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Παράταξης:

Τουλάχιστον ελλιπής, αν όχι προβληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Κουτέρες για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο, αφού για ακόμα μια φορά ακολουθεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων, αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες στην τουρκική πλευρά για την αρνητική στάση, αλλά και έλλειψης ειλικρινούς βούλησης για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η παρατηρούμενη καθυστέρηση σίγουρα δεν μπορεί να χρεώνεται στην Ε/κ πλευρά, αφού η ίδια η Τουρκία δια μέσω δηλώσεων τόσο του Προέδρου Ερντογάν όσο και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, ζήτησε να αξιολογηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επανέναρξης των συνομιλιών, εντός της καλοκαιρινής περιόδου, όπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και οι Ευρωεκλογές του 2019.

Παράλληλα, η Έκθεση αποφεύγει να αναφερθεί στις συναντήσεις της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ. του ΟΗΕ κ. Λούτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν θετικές και παραγωγικές, σε αντίθεση με τις συναντήσεις της με την Τ/κ πλευρά που χαρακτηρίστηκαν από άρνηση, αλλά και την προβολή νέων αξιώσεων.

Αποφεύγει, επίσης να αναφερθεί στην απουσία του κ. Ακκιντζί σε κοινά προγραμματισμένες εκδηλώσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Εξόχως προβληματική κρίνεται η, έστω ακροθιγής, στα ενεργειακά θέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορά, αφού αυτή δεν συνεκτιμά την διακηρυγμένη θέση της Ε/κ πλευράς πως η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του, αφού πρώτα εξευρεθεί λύση στο κυπριακό και αφού η Τουρκία παραιτηθεί από αξιώσεις και απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης, η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν προσμετρά στα πιο πάνω την πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων (Ταμείο Υδρογονανθράκων).

Θετικό στοιχείο της έκθεσης αποτελεί το γεγονός ότι αφήνεται ανοικτό παράθυρο ελπίδας, αφού τυχόν συμφωνία στους όρους αναφοράς θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλίων για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού.