ΔΗ.ΠΑ. για συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ: Ας γίνει η αρχή για έναρξη διαπραγματεύσεων

ΔΗ.ΠΑ. για συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ: Ας γίνει η αρχή για έναρξη διαπραγματεύσεων

Παρόλο που η προσπάθεια ξεκινά με οιωνούς που δεν είναι καλοί, θέλουμε να ελπίζουμε πως η αποψινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με το νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ερσίν Τατάρ, θα επιτρέψει να γίνει η αρχή για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προς αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

Μια λύσης, βεβαίως, που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει τη χώρα μας χωρίς ξένες εξαρτήσεις, μιας λύσης που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων της νήσου.

Δυστυχώς, η προσπάθεια αυτή γίνεται σε μια περίοδο έξαρσης της επιθετικής και επεκτατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, με δεδομένη τη στόχευση της ηγεσίας της να επεκτείνει τον έλεγχο της στην ευρύτερη περιοχή και , ακόμη, πέραν αυτής, σε βάρος του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των κρατών.

Ακόμη, η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανταποκρίθηκε με όλη την καλή βούληση και θέληση, μολύνεται και από τις δηλώσεις του κ Τατάρ περί λύσης δυο κρατών, όπως και από την απαράδεκτη πρόκληση του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Σίγουρα, πρόκειται για τοποθετήσεις και ενέργειες που υπονομεύουν την προσπάθεια αναζήτησης λύσης και θέτουν εν αμφιβόλω τις προοπτικές επιτυχίας τους. Ωστόσο, τρέφουμε την ελπίδα πως τα Ηνωμένα Έθνη θα συνδράμουν ουσιαστικά και αποφασιστικά εμμένοντας στη συμφωνημένη βάση, καθώς και στη συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει στο Κρανς Μοντανά, και επαναβεβαιώνοντας όλες τις επιτευχθείσες συγκλίσεις στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.

H επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ανοίξει το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του κυπριακού προβλήματος. Ευχόμαστε πως απόψε θα γίνει ένα έστω μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.