ΔΗ.ΠΑ. για Αμμόχωστο: Καλούμε τα Η.Ε. να προχωρήσουν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων εναντίον της Τουρκίας

ΔΗ.ΠΑ. για Αμμόχωστο: Καλούμε τα Η.Ε. να προχωρήσουν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων εναντίον της Τουρκίας

Η νέα πρόκληση της Τουρκικής πλευράς με το θέμα της Αμμοχώστου, έρχεται ως επιβεβαίωση των συνεχών προκλήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο στην προσπάθεια της επιβάλει μια νέα τάξη πραγμάτων.

Η απόφαση των κατοχικών αρχών για δημιουργία ομάδας ειδικών που θα καταγράψει τα περιουσιακά στοιχεία και την κατάσταση στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κίνηση αντιπερισπασμού, όμως αν συνυπολογίσει κανείς τις τελευταίες δηλώσεις του Εργτογάν και τις κινήσεις της Τουρκίας, μπορεί να αντιληφθεί πλέον κάποιος πως η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία δυο ξεχωριστών κρατών και την Ταιβανοποίηση των κατεχομένων, έστω και αν δεν μπορούν να τύχουν διεθνούς αναγνώρισης.

Ειδικά, όμως για το θέμα της Αμμοχώστου θα πρέπει να τονιστεί πως μια τέτοια κίνηση έρχεται σε ανοικτή ρήξη με τα Ηνωμένα Έθνη, αφού η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου βρίσκεται στα Ηνωμένα Έθνη. Η επιστροφή της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη σαν «νεκρή ζώνη» για επανεγκατάσταση προνοείται στο ψήφισμα 789 του 1992.

Το ίδιο ζητά και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 2010 και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς, επίσης στη σχετική παράγραφο της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου του 1979, στο ψήφισμα 550 του 1984, και στο ψήφισμα 789 του 1992, όπου αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα η ανάγκη επιστροφής της περίκλειστης περιοχής στα Ηνωμένα Έθνη.

Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσουν την προσέγγιση των ίσων αποστάσεων και να προχωρήσουν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων εναντίον της Τουρκίας.