ΔΗΣΥ: Χρειάζονται στοχευμένα μέτρα για τους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου και Βουλευτή κ. Ονούφριου Κουλλά για καύσιμα και μεσαία τάξη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε συνθήκες υψηλού κόστους ζωής και ακρίβειας, χρειάζονται στοχευμένα μέτρα για τους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Από τα μέτρα της κυβέρνησης όμως, μένουν εκτός άλλες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών, όπως είναι οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Υπογραμμίζουμε επιπρόσθετα πως στις παρούσες συνθήκες, που είναι ταυτόχρονα μια περίοδος ιδιαίτερα υψηλών επιτοκίων, η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί πως από αυτά πλήττονται αναλογικά περισσότερο η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δυστυχώς η επαναφορά μιας φορολογίας στα καύσιμα θα οδηγήσει και σε ανατιμήσεις άλλων αγαθών. Είναι για αυτό που θεωρούμε πως προτεραιότητα πολιτικής σήμερα δεν πρέπει να είναι η αύξηση των κρατικών εσόδων, τα οποία πάνε αρκετά καλά, αλλά η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των συνεπειών του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Πιστεύουμε πως λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων τις τελευταίες βδομάδες, το μέτρο θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη ένα χρονικό διάστημα, όχι να μονιμοποιηθεί, και η κυβέρνηση να εκπονήσει στο διάστημα αυτό ένα συνολικό πλάνο στήριξης της κοινωνίας.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, για παράδειγμα, έχει ήδη προτείνει ένα στοχευμένο φορολογικό μέτρο που στηρίζει τις οικογένειες μεσαίων εισοδημάτων που ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι χαμηλόμισθος. Δυστυχώς η κυβέρνηση διαφωνεί χωρίς να προτείνει βελτιώσεις επί της πρότασης ή να αντιπροτείνει άλλες πολιτικές για τη μεσαία τάξη και τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.