ΔΗΣΥ: Χαιρετίζει την απόφαση του Προέδρου

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να καλέσει τα πολιτικά κόμματα για να ορίσουν εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα πλαισιώσουν την ομάδα που έχει διορίσει η Κυβέρνηση για την προετοιμασία του Πλαισίου Αφερεγγυότητας. Η προσπάθεια συνδιαμόρφωσης του Πλαισίου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας.

Επικροτούμε, οπωσδήποτε, και την ανταπόκριση σχεδόν όλων των κομμάτων στην πρόταση να συνδιαμορφώσουμε το σύστημα αυτό, το οποίο όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας σχετικά με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις δανείων.

Πράγματι, αυτή είναι η σωστή διαδικασία προκειμένου όχι μόνο να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό και ακριβοδίκαιο δίχτυ προστασίας για τους δανειολήπτες και ειδικότερα για την καλώς νοούμενη προστασία της στέγης, αλλά και να συνεχιστεί με επιτυχία το Πρόγραμμα και να βγει η χώρα από το Μνημόνιο.

Αυτήν ακριβώς τη λογική είχε προτείνει και εφαρμόσει ο ΔΗΣΥ και στην πρόσφατη προσπάθεια της Βουλής για να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα που είχαμε μπροστά μας. Διαφωνούμε με τη στάση του ΑΚΕΛ, το οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει. Είναι, βεβαίως, σεβαστή η απόφασή τους, αλλά θεωρούμε ότι έρχεται σε αντίφαση με το κοινό αίτημα όλων των κομμάτων να υπάρξει διαβούλευση και συνεργασία.

Ελπίζουμε ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε τη δημιουργία ενός συστήματος αφερεγγυότητας και προστασίας. Με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετήσουμε και το κύριο ζητούμενο που είναι η συνέχεια του προγράμματος διόρθωσης που θα φέρει την κυπριακή οικονομία ξανά σε θέση να παράγει πλούτο και να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Είναι ο μόνος τρόπος για να φύγουμε μια ώρα αρχίτερα από το Μνημόνιο και τον πιεστικό έλεγχο της Τρόϊκας.