ΔΗΣΥ: Το κυπριακό είναι και θα παραμείνει υπό όλες τις περιστάσεις, ύψιστη εθνική προτεραιότητα

 Το κυπριακό είναι και θα παραμείνει υπό όλες τις περιστάσεις, ύψιστη εθνική προτεραιότητα, τόνιοσε σε γραπτή ανακοίνωση ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αναφορικά με την αυριανή εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Αναφορικά με την αυριανή εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου θέλουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός να εκφράσουμε πρωτίστως την πλήρη στήριξή μας στις διαρκείς προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η βούληση του Προέδρου Αναστασιάδη για πρόοδο στην κάθε διαδικασία είτε που έχει λάβει χώρα είτε που υφίσταται, έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένως. Επαναλήφθηκε και μόλις πρόσφατα με την επιστολή προς στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και με συγκεκριμένες προτάσεις με τις οποίες θα μπορούσε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό, την οποία και χαιρετίζουμε.

Η βούληση και το πάθος των πολιτών, η βούληση της κοινωνίας για επίλυση του κυπριακού, δεν πρέπει να διαφέρει από την προαναφερόμενη βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι θέση μας πως θα πρέπει συνεχώς οι δυο να συνταυτίζονται και να λειτουργούν ενισχυτικά και ξεκάθαρα ως ενιαία πρόθεση για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Τα σημερινά δεδομένα βεβαίως δεν επιτρέπουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Με την Τουρκία να εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούμε να μην απαιτήσουμε τον τερματισμό αυτών των ενεργειών στο σύνολό τους, πριν προχωρήσουμε ξανά στον διάλογο για την επίλυση του κυπριακού.

Παράλληλα, οι δηλώσεις των προηγούμενων ημερών αναφορικά με την Αμμόχωστο εκ μέρους των Τ/κ, αντί της οφειλόμενης από χρόνια εφαρμογής των ψηφισμάτων των ΗΕ, όπως έχουμε ήδη σημειώσει ως Δημοκρατικός Συναγερμός, αποτελούν σε συνάρτηση και με την εισβολή στην ΑΟΖ, μια ακόμα επεκτατική έκφραση της κατοχής και του παράνομου ψευδοκράτους. Από τη μια επιζητούν να διεκδικήσουν ένα μέρος της Αμμοχώστου ως ιδιοκτησία του Εβκάφ και για το υπόλοιπο, υπό τ/κ διοίκηση, να προτίθενται να καλέσουν όσους Ε/κ θέλουν να επιστρέψουν. Θεωρούμε πως αυτές οι προτάσεις και προσεγγίσεις, μοναδικό σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν.

Το κυπριακό για το Δημοκρατικό Συναγερμό είναι και θα παραμείνει υπό όλες τις περιστάσεις, ύψιστη εθνική προτεραιότητα και στηρίζουμε αταλάντευτα όποια πρόταση συντείνει προς την επίτευξη προόδου. Η δε δίκαιη πρόταξη του θέματος της Αμμοχώστου, παρά τις όποιες δυσκολίες στο κυπριακό, συνταυτίζεται για εμάς με όλο το πλαίσιο των προσπαθειών εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για μια δίκαιη επίλυση του εθνικού μας θέματος μέσα στα πλαίσια Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.