ΔΗΣΥ: Ταυτόχρονη διενέργεια δημοτικων-Βουλευτικών εκλογών και οριζόντια ψηφοφορία

Τις προτάσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας και αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 5%, συζήτησε αντιπροσωπεία του κόμματος με εκπροσώπους της Πλατφόρμας Πολιτών «Διαφάνεια Τώρα».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης αναφέρθηκε και στην πρότασή του ΔΗΣΥ για ταυτόχρονη διενέργεια των επόμενων βουλευτικών και δημοτικών εκλογών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας και η αύξηση του εκλογικού μέτρου αποτελούν διακηρυγμένες θέσεις του ΔΗΣΥ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να ισχύσει ο θεσμός των επικράτειας βουλευτών, οι οποίοι θα ψηφίζονται σε οριζόντια βάση. Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε, οι πολίτες που ανήκουν σε ένα κόμμα, θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν υποψήφιο αλλού κόμματος.

Επίσης, αναφέρθηκε στη θέση του ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 5%, προσθέτοντας ότι το κόμμα είναι ανοιχτό σε διάλογο. Συμπλήρωσε ότι η αύξηση θα ενισχύσει τη δημοκρατία, ενώ εφαρμόζεται ήδη σε 18 κράτη μέλη της ΕΕ.

Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να συγχωνευτούν οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Κύπρο, εκφράζοντας την πρόταση του κόμματος για ταυτόχρονη διενέργεια των επόμενων βουλευτικών και δημοτικών εκλογών.

«Δεν είναι δυνατόν κάθε λίγους μήνες να έχουμε και μια νέα εκλογική αναμέτρηση με πλειοδοσία λαϊκισμού» είπε, προσθέτοντας ότι «οι ερχόμενες βουλευτικές και δημοτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν μαζί».

Με τον τρόπο αυτό, συμπλήρωσε, θα περιοριστεί η αποχή, καθώς η ενεργοποίηση του κόσμου θα είναι μεγαλύτερη.

Ανέφερε τέλος ότι η συνεργασία με τη «Διαφάνεια Τώρα» θα συνεχιστεί, όχι μόνο για τον εκλογικό νόμο και τον νόμο για τα πολιτικά κόμματα, αλλά και για άλλα θέματα και χαρακτήρισε σημαντική την παρέμβαση των ΜΚΟ, καθώς ενισχύει το έργο των κομμάτων και δυναμώνει τη διαφάνεια.

Από την πλευρά της Πλατφόρμας Πολιτών «Διαφάνεια Τώρα», ο Στέλιος Κυθραιότης αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας άτυπης επιτροπής, στην οποία, όπως είπε θα ζητηθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων για να συζητηθούν οι προτάσεις τους για την οριζόντια ψηφοφορία και τον εκλογικό νόμο.

Συμπλήρωσε ότι στην επιτροπή αυτή, θα μεταφερθεί στα κόμματα και η φωνή των πολιτών, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές ένας νέος εκλογικός νόμος.

«Οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στα κοινά, πόσο μάλλον στο εκλογικό σύστημα της χώρας» είπε ο κ. Κυθραιότης και συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια είναι να υπάρξει αξιοκρατία και όσο το δυνατό καλύτερη εκπροσώπηση των πολιτών στη Βουλή.
Ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ να συμμετάσχει στην άτυπη επιτροπή, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.