ΔΗΣΥ: Τίποτα το καινούργιο στη συνέντευξη Ντάϊζελμπλουμ. Γιατί φωνάζουν;

Ο Γ. Ντάϊζελμπλουμ απλώς υπενθυμίζει τις ευθύνες εκείνων που απέρριψαν την ηπιότερη πρόταση που απέσπασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και έστειλαν τη χώρα στο «κούρεμα», αναφέρει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου:

“Τίποτα τα καινούριο ή άγνωστο δεν υπάρχει στη συνέντευξη του μέχρι τώρα προέδρου του Γιούρογκρουπ κ. Γ. Ντάϊζελμπλουμ.

Τα γεγονότα είναι γνωστά.

Προσπαθώντας να αποτρέψει την προδιαγραφόμενη τάση στο Γιούρογκρουπ που ήταν να κλείσουν δυο τράπεζες στην Κύπρο και να επιβληθεί «κούρεμα» καταθέσεων, ο Πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης απέσπασε, μετά από μεγάλες προσπάθειες, απόφαση για ένα περιορισμένο ειδικό τέλος (6,75%/9,9%). Η απόφαση αυτή του Γιούρογκρουπ, που δεν άλλαξε ποτέ μέχρι που την απέρριψε η αντιπολίτευση στη Λευκωσία, στόχευε να ικανοποιήσει την απαίτηση των δανειστών μας όπως συμβάλει και η ίδια η Κύπρος στο πρόγραμμα διάσωσής της.

Όμως, η πρόταση αυτή που κατάφερε να φέρει στη Λευκωσία ο Πρόεδρος, αφού στο μεταξύ προστέθηκε και πλήρης απαλλαγή για τις μικρές καταθέσεις (μέχρι € 20.000), δυστυχώς απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μετά από αυτή την απόφαση της Βουλής, ακολούθησε αναπόφευκτα η ψήφιση νομοθεσίας που έδινε την εξουσία στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να επιβάλει, ως «αρχή εξυγίανσης», το «κούρεμα» καταθέσεων που χρειαζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση.

Ο ολλανδός πολιτικός δεν είπε στη συνέντευξή του κάτι διαφορετικό από αυτά που εδώ και χρόνια γνωρίζουμε. Απλώς υπενθύμισε πόσο μεγάλη προσπάθεια έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να αποτρέψει το χειρότερο και πόσο άστοχη υπήρξε η απόφαση της Βουλής που μας οδήγησε κατ’ευθείαν στο «κούρεμα».

Είναι γι’αυτό το λόγο που πρέπει να απαντήσουμε στο Επιτελείο Ν.Παπαδόπουλου ότι σημασία δεν έχει ποιός πρότεινε τι, αλλά το γεγονός ότι εκείνες τις κρίσιμες ώρες ο Ν.Παπαδόπουλος, μαζί με το ΑΚΕΛ, απέρριψε την ηπιότερη πρόταση του ειδικού τέλους και οδήγησε κατ’ευθείαν στο «κούρεμα» -το οποίο εξάλλου και υπερψήφισε.

Γιατί φωνάζει σήμερα το επιτελείο του; Επειδή απέτρεψαν την πρόταση που κατάφερε να φέρει ο Πρόεδρος και τελικά έστειλαν τη χώρα κατ’ευθείαν στο «κούρεμα»;”