ΔΗΣΥ: Στόχος μας ο εκσυγχρονισμός της εκλογικής διαδικασίας

Δήλωση του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, βουλευτή Λευκωσίας, Νίκου Νουρή για την εκλογική διαδικασία.

Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τον περί εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο ψηφίσαμε, διορθώνει μια σειρά από στρεβλώσεις, όπως για παράδειγμα την κατάργηση της υποχρεωτικής ψηφοφορίας, κάτι που είχε ψηφιστεί στο παρελθόν και δεν έγινε η ανάλογη διόρθωση.

Στηρίξαμε ακόμη την τροπολογία για την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους όχι περιστασιακά αλλά επί της αρχής, αφού είναι καλά γνωστή η διαχρονική θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού για εισαγωγή της αυτόματης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός και μια σειρά από τεχνικής φύσεως προβλήματα που έχουν ανακύψει με αφορμή την συγκεκριμένη ψήφιση της νομοθεσίας και τα οποία η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει.

Στις προθέσεις μας δεν είναι η δημιουργία ενός προβληματικού συστήματος εκλογής αλλά ο εκσυγχρονισμός της εκλογικής διαδικασίας.

Ως εκ τούτου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα αποδεχθεί την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την προσδοκία ότι, όπως αναφέρεται και στο δικαιολογητικό της αναπομπής, το αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών και οι υπηρεσίες θα προβούν σε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων ώστε η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους να μπορέσει να εφαρμοστεί σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση.