ΔΗΣΥ: Πρόταση για μείωση φόρου ακινήτων το Δεκέμβριο

Τον Δεκέμβριο πρόταση ΔΗΣΥ για να μειωθεί κάτω από το μισό και να επιμερισθεί δίκαια ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας

Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μνημονιακή υποχρέωση να συγκεντρώσει ποσό ύψους σχεδόν € 100 εκ. από φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας. Αυτό είχε συμφωνηθεί στο Μνημόνιο όταν αντί πρόσθετων € 20 εκ. που ζήτησε η Τρόϊκα, η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να αντλήσει € 69 εκ. (συν € 24 εκ. που εισπράσσονταν ήδη ετησίως).

Από την ψήφιση εκείνης της “μνημονιακής” νομοθεσίας μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση βρήκε τρόπο, εξαιτίας της επανεκτίμησης ακινήτων, να προτείνει ελάφρυνση ύψους περίπου € 10 εκ. Έτσι καταργήθηκε το ελάχιστο ποσό € 75 που θα επιβαλλόταν σε όλους τους ιδιοκτήτες και η φορολογία περιουσιών μέχρι € 5.000.

Στη Βουλή εγκρίθηκε όμως τροπολογία σύμφωνα με την οποία η απαλλαγή φόρου επεκτείνεται σε περιουσίες μέχρι € 12.500. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν ενέκρινε αυτή την τροπολογία διότι, ενώ δεν επιφέρει σημαντική βελτίωση, πιθανώς να συνεπάγεται παρέμβαση της Τρόϊκας η οποία θα δει να διαφοροποιείται μνημονιακή συμφωνία και νομοθεσία που ήδη έχει ψηφιστεί. Σημειώνεται ότι η κυβερνητική τροποποίηση μόλις που φαίνεται να έχει την “ανοχή” της Τρόϊκας.

Τελικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός τήρησε αποχή έναντι του διαφοροποιημένου με τροπολογία νομοσχεδίου της Κυβέρνησης. Ο λόγος ήταν διότι και δεν μπορούσε να δεχτεί την αλλοίωση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, αλλά ταυτόχρονα δεν ήθελε και να καταψηφίσει με αποτέλεσμα να διατηρηθεί και η καταβολή της ελάχιστης φορολογίας των €75 που ήταν πράγματι εντελώς άδικη.

Όλα αυτά είναι όμως λεπτομέρειες έναντι της συνολικής εικόνας. Συνολική εικόνα είναι ότι από € 24 εκ. φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας “κάποιοι” φρόντισαν υπερθεματίζοντας στις αξιώσεις της Τρόϊκας να περάσουμε, μέσα σε ένα χρόνο, σε φόρο ύψους περίπου € 100 εκ. !

Η ουσιαστική θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράστηκε σήμερα από του βήματος της Βουλής, από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ.Νεοφύτου δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ, συνεπής στην αντίθεση προς υπερβολικές φορολογίες, θα φέρει μέχρι τον Δεκέμβριο συνολική πρόταση που θα περιορίσει σε λιγότερο από το μισό το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Διότι αυτό θα συμβεί όταν επαναφέρουμε τη φορολογία στο επίπεδο που ζήτησε από την Κύπρο η Τρόϊκα, δηλαδή μόνο € 44 εκ., αντί των € 100 εκ. που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. Φροντίζοντας ταυτόχρονα να βρεθεί τρόπος, με εξοικονομήσεις δαπανών, να καλυφθεί η διαφορά.

Αυτή θα είναι μια ουσιαστική πολιτική για να αποφευχθούν και οι στρεβλώσεις, αλλά και η δυσβάστακτη επιβάρυνση όλων των ιδιοκτητών.