ΔΗΣΥ: Προτάσεις για επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων

Με στόχο την ελάφρυνση των πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αλλά και τη μείωση των δανείων που δεν καλύπτονται, το ΔΗΣΥ κατέθεσε τις προτάσεις του σε επιχειρηματίες στην Λάρνακα, για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων.

Ο εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος, ανέφερε ότι τις συνέπειες της κρίσης τις βιώνουν όλοι-εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυτοεργοδοτούμενοι, ή μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και λόγω και των επιπρόσθετων μέτρων που θα εφαρμοστούν εξαιτίας του μνημονίου, θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση και συρρίκνωση του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος, με αποτέλεσμα ένα οικονομικό πρόβλημα να μετατρέπεται σε βαθύτατα κοινωνικό.

Τα νοικοκυριά χρωστούν 23,5 δις και οι επιχειρήσεις άλλα 28,3 δις σε ποσοστό δηλαδή συνολικά 292% του ΑΕΠ. Οι τράπεζες θα επιμηκύνουν αρχικά με νόμιμο και συμβατό τρόπο την περίοδο αποπληρωμής με την πλήρη έγκριση των εποπτικών αρχών και η επιμήκυνση αυτή θα αφορά δάνεια που καλύπτονται από εμπράγματες εξασφαλίσεις και δεν δημιουργούν πιστοδοτικούς κινδύνους.

Ο . Μητσόπουλος ανέφερε επίσης το ενδεχόμενο ρύθμισης της καταβολής μόνο των τόκων του δανείου για συγκεκριμένο διάστημα, δίνοντας έτσι περίοδο χάριτος στις δόσεις εφόσον το δάνειο θα είναι πλήρως εξασφαλισμένο, ενώ  θα υπάρχει και βεβαίωση της δυνατότητας του δανειολήπτη να αποπληρώσει το δάνειο χωρίς να προστίθεται επιβάρυνση. Προτείνεται ακόμη κλιμακωτή αύξηση των δόσεων ώστε για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια η δόση να είναι χαμηλή και να αυξάνεται σταδιακά.

Ιδιαίτερη είναι η μέριμνα για τους άνεργους με προσωρινή αναστολή της καταβολής των δόσεων.