ΔΗΣΥ: Προβληματισμό προκαλεί η πρόνοια του ευρωπαικού κανονισμού για παρακολούθηση δημοσιογράφων

Ανακοίνωση ΔΗΣΥ για προτεινόμενο ευρωπαϊκό κανονισμό για τους δημοσιογράφους

Το ευρύτερο πλαίσιο του προτεινόμενου ευρωπαϊκού κανονισμού για την κατοχύρωση της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης και την προστασία της πολυφωνίας, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

Ωστόσο, η επίμαχη πρόνοια η οποία εισαγάγει ειδικές διατάξεις για παρακολούθηση δημοσιογράφων, μας προξενεί έκπληξη και προβληματισμό. Είναι αυτό αναγκαίο; Χρειάζονται ειδικές διατάξεις για παρακολούθηση ειδικά αυτού του επαγγέλματος; Γιατί το γενικότερο αυστηρό πλαίσιο για την υπό προϋποθέσεις δυνατότητα παρακολούθησης, χρειάζεται να εξειδικευτεί περαιτέρω στο συγκεκριμένο επάγγελμα;

Αυτά τα ερωτήματα είναι κατά την άποψή μας κομβικής σημασίας, που πρέπει να απαντηθούν πρωτίστως από την κυβέρνηση η οποία φαίνεται να συναίνεσε στην επίμαχη παράγραφο.

Για εμάς η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων καθώς και το δημοσιογραφικό απόρρητο πρέπει να είναι και να παραμείνουν πλήρως κατοχυρωμένα. Άλλωστε παρεμφερώς αναφέρουμε ότι ήταν εισήγηση του ΔΗΣΥ εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και η οποία πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, η προστασία των δημοσιογράφων από τις κακόβουλες αγωγές για τη φίμωσή τους.