ΔΗΣΥ: Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένο το επιτελείο Παπαδόπουλου

Σε δήλωση του ο Εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ευρωβουλευτή Μαυρίδη και τόνισε ότι “το επιτελείο Παπαδόπουλου, πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένο”:

Στο κενό έπεσε απόπειρα του Επιτελείου Νικόλα Παπαδόπουλου, μέσω του ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη, να βρει τρόπο να δυσφημίσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις αποφάσεις που και με δική τους άμεση ευθύνη λήφθηκαν το 2013.

Μετά από παρέμβαση του κ.Κ.Μαυρίδη, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σοσιαλιστής κ. Γ.Ντάϊζελμπλουμ υπογράμμισε ότι:

1. Δεν υπήρχε έδαφος και ούτε μπορούσε να γίνεται λόγος για αντίφαση της πρώτης πρότασης ειδικούς τέλους 6,75% και 9,9% με την υποχρέωση να προστατευτούν οι «μικρές καταθέσεις», μέχρι €100.000, διότι η Κύπρος δεν ήταν τότε σε θέση να προστατεύσει οποιεσδήποτε καταθέσεις.

2. Η τελική απόφαση ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που απορρίφθηκε η πρώτη πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού «πολλά μέλη του Γιούρογκρουπ είχαν από την αρχή αποφασίσει ότι στην Κύπρο θα γινόταν bail-in». Εξάλλου για την Κύπρο ένα bail-out θα σήμαινε ασήκωτο βάρος για τους φορολογούμενους πολίτες.

3. Αν δεν είχε ληφθεί η τελική απόφαση για «bail-in» η Κύπρος θα είχε ολοσχερώς καταστραφεί.

Αυτές οι επίσημες διευκρινήσεις δίνουν ευθείες απαντήσεις στον κ.Νικόλα Παπαδόπουλο ο οποίος το τελευταίο πράγμα που δικαιολογείται να κάνει είναι να καταλογίζει στον Πρόεδρο, όπως ακούμε καθημερινά, ότι «κούρεψε την Κύπρο».

Διότι η απόφαση για το «κούρεμα» και ήταν προειλημμένη από διαπραγματεύσεις που είχε κάνει με τον διοικητή της Κεντρικής η προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση και κατέστη αναπόφευκτη από τη στιγμή που ο κ.Νικόλας Παπαδόπουλος μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση απέτρεψαν την αρχική πρόταση που είχε φέρει στη Βουλή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Κυρίως όμως διότι όσο «κούρεψε» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, άλλο τόσο «κούρεψε» και ο Ν. Παπαδόπουλος ψηφίζοντας το Νομοσχέδιο που είχε ετοιμαστεί πριν τις εκλογές.

Δίνουν όμως ευθείες απαντήσεις και στο ΑΚΕΛ, που όλο αυτό το διάστημα πιστεύει ότι μπορεί να αποποιείται ευθυνών για την οικονονομική τραγωδία. Διότι φαίνεται τώρα πως ήταν η διαχείριση της κυβέρνησής του και οι αποφάσεις που έλαβαν με διοικητή τον κ. Π. Δημητριάδη που έκαναν το «κούρεμα» αναπόφευκτο, από τη στιγμή που το Eurogroup πήρε από τα χέρια του κ. Δημητριάδη τον περίφημο «αναπνευστήρα» και ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για bail-in* που ετοιμάστηκε επί διακυβέρνησης τους.

* Bail-in σημαίνει κεφαλαιοποίηση τραπεζών εκ των έσωθεν (καταθέσεις, αξιόγραφα κ.ο.κ.) – Bail-out σημαίνει κεφαλαιοποίηση με εξωτερικούς πόρους, δηλαδή δανεισμό (βασικά από το κράτος).