ΔΗΣΥ: Ο κάθε θεσμός έχει τον διακριτό του ρόλο και εξουσίες – Σωστά όσα είπε ο ΠτΔ

Σε ανακοίνωσή του ο  Δημοκρατικός Συναγερμός  για τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη κατά του  Γενικού Ελεγκτή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κάθε θεσμός έχει τον διακριτό του ρόλο και εξουσίες, σωστά τόνισε ο ΠτΔ ότι  ο Γενικός Ελεγκτής δε μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή συγκυβερνήτη και δεν μπορεί να πολιτεύεται και να ταυτίζεται με κόμματα

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Τόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός όσο και η Κυβέρνηση, είμαστε υπέρμαχοι του ελέγχου ως εργαλείου διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Δεν σταθήκαμε ποτέ απέναντι στο να γίνει ο οποιοσδήποτε έλεγχος που απαιτείται, πόσο μάλλον όταν αυτό επιτάσσει και το Σύνταγμα.

Στη συζήτηση όμως που γίνεται εδώ και βδομάδες, με επίκεντρο να βρεθούν τα εργαλεία στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, ο Γενικός ελεγκτής έχει υπερβεί τα εσκαμμένα, λειτουργώντας πολλές φορές περισσότερο ως πολιτικός παρά ως ελεγκτής, αναλαμβάνοντας μάλιστα το ρόλο «εκπροσώπου Τύπου» συγκεκριμένου κόμματος.

Όταν συζητείτο το πρώτο νομοσχέδιο για την παροχή ρευστότητας στην αγορά μέσω των κρατικών εγγυήσεων, ο κ. Μιχαηλίδης εξέδιδε ανακοινώσεις είτε για να απαντήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε για να συνεπικουρήσει στη θέση του συγκεκριμένου κόμματος. Το ίδιο συνέβη και χθες. Μετά την παρουσίαση του σχεδίου Β’ και τη δεδηλωμένη εκ μέρους της κυβέρνησης πρόθεση, που προκύπτει και ως υποχρέωση από το Σύνταγμα, για να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί ό, τι είναι απαραίτητο για να εφαρμοστεί, είδαμε την ανακοίνωση του συγκεκριμένου κόμματος που εξέφραζε μια πολιτική θέση και το σιγοντάρισμα λίγες ώρες μετά από τον Γενικό Ελεγκτή προτάσσοντας μάλιστα και άρθρα του Συντάγματος.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θέλουμε να επαναλάβουμε και σήμερα το σεβασμό μας και στο Σύνταγμα και στο σύνολο των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κάθε θεσμός έχει τον διακριτό του ρόλο και εξουσίες. Όπως σωστά τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής δε μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή συγκυβερνήτη και δεν μπορεί να πολιτεύεται και να ταυτίζεται με κόμματα.

Η προσπάθεια μηδενισμού του ρόλου όλων των υπολοίπων θεσμών, και της Βουλής συμπεριλαμβανομένης, για να δημιουργηθεί η εντύπωση πως μόνο ένας είναι ο θεσμός που λειτουργεί σωστά, είναι επικίνδυνη και για την ίδια ακόμα τη δημοκρατία.