ΔΗΣΥ : Ξεκάθαρο μήνυμα της Ε.Ε. προς την Τουρκία

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου προέβη σήμερα σε δηλώσεις για τα συμπεράσματα του Ευρωπαικού Συμβουλίου προς τη Τουρκία.

Ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία είναι πως δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους

Τα πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γύρω από τον άξονα των παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου αλλά και η δέσμευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για συνέχιση της στενής επιτήρησης και παρακολούθησης των εξελίξεων, ως επίσης και η δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων, ικανοποιούν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Αποτελούν στον πυρήνα τους πλήρη υιοθέτηση των θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας.

Επιπρόσθετα, τα όσα αποφασίστηκαν βρίσκουν πρακτική εφαρμογή, πέραν των διακηρύξεων, από τη στιγμή που το ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία είναι πως δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους και ότι οι όποιες έκνομες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Σκοπός και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η πλήρης εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης των ΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτό είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία προασπίζει τα νόμιμα δικαιώματά της.

Η αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό διάλογο για συνολική επίλυση του Κυπριακού στη βάση και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ., είναι δεδομένη και εκφράσθηκε και χθες, μετά το πέρας του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Για εμάς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό, η επίλυση του Κυπριακού παραμένει η πρώτη προτεραιότητα.