ΔΗΣΥ: Να αξιοποιήσουμε και να προωθήσουμε τις θέσεις Γιούγκερ

Αναφερόμενος σε σημερινή δήλωση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δ.Χριστόφια, πρέπει να πω ότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογούμε για πράγματα πολύ καλά γνωστά, για τα οποία όχι μόνο όλη η Κύπρος, αλλά και η Ευρώπη έχουν ήδη προ καιρού σχηματίσει άποψη.

Το γεγονός που ενόχλησε τον τέως Πρόεδρο είναι ότι ο κ.Γιούργκερ, υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διατυπώνοντας τις πιο ευνοϊκές θέσεις σχετικά με την υπόθεση της Κύπρου, αναφέρθηκε και στο αυτονόητο.

Ότι, δηλαδή, αν η Κύπρος είχε έγκαιρα αντιδράσει στις δυσοίωνες εξελίξεις και τις προφανείς από τότε απειλές κατάρρευσης του συστήματος της, αν η κυβέρνησή είχε την πρόνοια να προσφύγει στην εξωτερική βοήθεια που χρειαζόταν την ώρα που έπρεπε, τότε πολύ διαφορετικές θα ήταν οι εξελίξεις.

Άλλη θα ήταν η μεταχείριση της Κύπρου και μικρότερο θα ήταν το μέγεθος της ζημιάς και των απωλειών που γνωρίζει ο λαός. Δεν νομίζω να είναι οφέλιμο να συζητήσουμε για εκείνη την απίστευτα καταστροφική πορεία που μέσα σε λίγα χρόνια καταπόντισε κυριολεκτικά μιαν ανθούσα οικονομία…

Αυτή τη στιγμή, όμως, άλλο είναι το κύριο μέλημά μας.

Σημασία έχει να διαπιστώσουμε ότι ενόψει και της εδώ παρουσίας του το επόμενο Σαββατοκύριακο, ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ.Γιούγκερ, έχει προβάλει τις ορθότερες και ευνοϊκότερες για την υπόθεση της Κύπρου θέσεις. Πρέπει, λοιπόν, να προωθήσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτές τις θέσεις. Ψηφίζοντας για το Ευρωκοινοβούλιο, στις 25 Μαϊου, ως Κύπριοι έχουμε κάθε λόγο να υποστηρίξουμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέσα από το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού και να συμβάλουμε και στην εκλογή μιας προσωπικότητας όπως ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Γιούρογκρουπ στην ηγεσία της Κομισιόν.

Κατά τα λοιπά, δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε τη λογική του κ.Χριστόφια, ο οποίος καταλόγιζε χτες στον κ.Γιούγκερ ότι “προσδένεται στο προεκλογικό άρμα του Συναγερμού”.

Μα ο κ.Γιούγκερ είναι υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επομένως και υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού !

Ο κ.Γιούγκερ απευθύνεται στον ευρωπαϊκό λαό –και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, χάρη στη Συνθήκη της Λισσαβώνας την οποία το ΑΚΕΛ καταψήφισε- παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Δράσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι αυτό το Πρόγραμμα που υιοθετεί και προβάλλει τις προωθημένες θέσεις για την υπόθεση της Κύπρου. Θέσεις όπως η αξίωση για να τερματισθεί η τουρκική κατοχή και η έκκληση για να αποδοθεί η Αμμόχωστος στους κατοίκους της, καθώς και η αντίκρυση της Κύπρου ως πυλώνα ευρωπαϊκής σταθερότητας στην περιοχή και αποφασιστικού παράγοντα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Τι είναι εκείνο που ξενίζει τον κ.Χριστόφια;

Μήπως δεν έχει γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκή κλίμακα και μέσω αυτών συμμετέχουμε και επενεργούμε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθώντας για τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις;

Τη στιγμή που δεν ξέρουμε ποιά ακριβώς είναι η θέση του ΑΚΕΛ που προτείνει» έξοδο από το Ευρώ» έναντι της θέσης του υποψηφίου της ενιαίας αριστεράς, κ.Α.Τσίπρα, για «άλλες πολιτικές μέσα στο Ευρώ», οι θέσεις του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ είναι καθαρές.

Την ώρα που δεν ξέρουμε ποιόν θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ για την προεδρία της Κομισιόν (εξακολουθεί να υπάρχει ένα «μυστήριο» γύρω από το θέμα), υπενθυμίζουμε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν από τις πρώτες συνιστώσες του ΕΛΚ που είχε πάρει θέση, πριν από το Συνέδριο του, στις αρχές Μαρτίου, υπέρ της υποψηφιότητας Γιούγκερ.

Επομένως, είναι ακατανόητο να καταλογίζεται κάποιου είδους «εκλογική συνενοχή» του κ.Γιούγκερ με τον ΔΗΣΥ…

Είναι ο υποψήφιός μας!