ΔΗΣΥ: Ιστορική η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

ΔΗΣΥ: Ιστορική η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Η συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι αναμφίβολα μια ιστορική συμφωνία, η οποία επήλθε μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο. Αποδεικνύει παράλληλα και τον δρόμο που ακολουθούν φίλιες χώρες μεταξύ τους, μέσα από συνέργειες που σκοπό έχουν την ανάδειξη των κοινών τους συμφερόντων.

Αυτό το δρόμο ακολουθεί πιστά και η Κύπρος, σε όλες τις συμφωνίες που έχει προχωρήσει και αφορούν και το ενεργειακό πεδίο. Της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, που για ακόμη μια φορά επιχείρησε να παραμερίσει η Τουρκία θέλοντας να πρωταγωνιστήσει αρνητικά στις εξελίξεις και προχωρώντας στην υπογραφή του από κάθε άποψη ανυπόστατου μνημονίου με τη Λιβύη.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζουμε κάθε νόμιμη ενέργεια που σκοπό έχει την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας στην περιοχή, μέσα από συμφωνίες σαν κι αυτή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Τελικός αποδέκτης όλων των μηνυμάτων που απορρέουν και από αυτήν την εξέλιξη είναι η Τουρκία η οποία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει και να εφαρμόσει στην πράξη το διεθνές δίκαιο σε όλες τις πτυχές του.