ΔΗΣΥ: Η 15η Νοεμβρίου είναι μια μέρα που έχει αποτυπωθεί με τα μελανότερα χρώματα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας

Διακήρυξη Δημοκρατικού Συναγερμού για ανακήρυξη ψευδοκράτους

Η 15η Νοεμβρίου είναι μια μέρα που έχει αποτυπωθεί με τα μελανότερα χρώματα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας με αφορμή την παράνομη και ενάντια σε κάθε μορφή διεθνούς δικαίου ανακήρυξη του ψευδοκράτους, κατά παράβαση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, του 1977 και του 1979.

Η προσπάθεια της Τουρκίας από την 15η Νοεμβρίου 1983 και εντεύθεν για αναγνώριση του ψευδοκράτους έχει πέσει στο κενό. Απέναντι σε αυτές τις κινήσεις της Τουρκίας στέκεται σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και οι αρμόδιοι οργανισμοί όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα ψηφίσματά του 541 και 550 έχουν καταδικάσει τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας. Είναι η ίδια η Τουρκία με την αδιέξοδη πολιτική την οποία ακολουθεί που έχει επιβάλλει την απομόνωση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Είναι για αυτό που εμείς υποστηρίζουμε ότι αυτή η απομόνωση των Τ/Κ, στο βαθμό που υπάρχει, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη συνεχιζόμενη κατοχή και στην ύπαρξη του ψευδοκράτους κι όχι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αξιώθηκε να ενταχθεί ως κράτος-μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζοντας για όλους τους πολίτες της, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση, θρήσκευμα ή άλλα χαρακτηριστικά, ένα μέλλον μέσα στην ενωμένη Ευρώπη και δουλέψαμε σκληρά για να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση του διαχωρισμού και να εξουδετερώσουμε την πολιτική των δύο κρατών που προωθούσε και ακόμα προωθεί η Άγκυρα.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να είναι μέρος της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας.

Γι’ αυτό και πάλι, μέσω της καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στέλνουμε το μήνυμα στους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας ότι έφτασε η ώρα να καταλάβουμε όλοι ότι έχουμε ιστορικό χρέος να διασφαλίσουμε το μέλλον μας μέσα σε ένα κοινό ομοσπονδιακό κράτος, θέτοντας τέρμα στην κηδεμόνευση από άλλα κράτη.

Μόνο στόχος όλων μας πρέπει να είναι μια έντιμη συμφωνία που θα εξασφαλίζει μια βιώσιμη και λειτουργική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και θα καθιστά την Κύπρο ένα ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Θα πρέπει και η Τουρκία προς επίτευξη αυτού του στόχου, να εγκαταλείψει κάθε παράνομη ενέργεια που δυναμιτίζει το κλίμα και δεν συμβάλει θετικά στη δημιουργία θετικού κλίματος ενόψει και της νέας προσπάθειας για σύγκληση πενταμερούς από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και η σχεδιαζόμενη επίσκεψη στην Αμμόχωστο, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, αποτελούν προκλητικές και καταδικαστέες ενέργειες.