ΔΗΣΥ: Η κυβέρνηση οφείλει να κωφεύσει στις εύηχες πολιτικές του ΑΚΕΛ

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου κ. Ονούφριου Κουλλά για δημοσιονομικό πλεόνασμα και απάντηση στο ΑΚΕΛ

Η ανακοίνωση για αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα για το πρώτο δίμηνο του έτους, ύψους €363εκ., αποτελεί μια ακόμη ισχυρή απόδειξη ότι η κυπριακή οικονομία έχει αντοχές και στηρίζεται σε μια αναπτυξιακή δυναμική.

Το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα κυρίως του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της περασμένης χρονιάς και λανθασμένα ερμηνεύεται από το ΑΚΕΛ ότι βασίζεται στην ακρίβεια. Άλλωστε η ακρίβεια προσθέτει ταυτόχρονα και στις δαπάνες, καθότι το κράτος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης και ο μεγαλύτερος καταναλωτής αγαθών και υπηρεσιών. Το πλεόνασμα, είναι αποτέλεσμα της αυξημένης κατανάλωσης και των αυξημένων επενδύσεων. Όσο και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από το ΑΚΕΛ.

Η κυβέρνηση οφείλει να κωφεύσει στις εύηχες πολιτικές του ΑΚΕΛ ή και άλλων κομμάτων. Θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στην προετοιμασία της οικονομίας μας σε τυχόν επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στο εξωτερικό. Άλλωστε τα πλεονάσματα, εκτός από ασπίδα στις παγκόσμιες αναταράξεις, είναι αναγκαία και για τη μείωση του δημοσίου χρέους, σε μια περίοδο που τα επιτόκια δανεισμού έχουν εκτοξευθεί.

Βεβαίως, σημειώνουμε πως η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και μικρές επιχειρήσεις, όχι στη λογική «ξοδεύω επειδή έχω» αλλά με κοστολογημένα, πλήρως αιτιολογημένα και στοχευμένα μέτρα.

Στο πρόσφατο παρελθόν τόσο το ΑΚΕΛ όσο και τα νυν συγκυβερνώντα κόμματα, πρότειναν γενικά και αστόχευτα μέτρα που, εάν εφαρμόζονταν, ενδεχομένως σήμερα να μιλούσαμε για ελλείμματα.

Η οικονομία δεν σηκώνει πειραματισμούς. Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις διεθνώς και να προχωράμε με σταθερά βήματα μπροστά.