ΔΗΣΥ: Επικίνδυνη η πρόταση Παπαδόπουλου για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κ.Δ.

Επικίνδυνη η πρόταση Ν. Παπαδόπουλου να τεθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την αίρεση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Σχετικά με την πρόταση των τριών συνεργαζομένων κομμάτων που πληροφορηθήκαμε χτες δια στόματος του υποψηφίου προέδρου κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, βλέπουμε ότι επί της ουσίας έχει αντικείμενο την πάγια επιδίωξη για στοχεύει στην αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Αυτά ακριβώς είναι που πάει να διαπραγματευτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας οδηγήσει τη συζήτηση στο επίπεδο των εγγυητριών δυνάμεων, με την Τουρκία για πρώτη φορά να βρίσκεται στο τραπέζι και να πρέπει να διαπραγματευτεί. Και εκεί, μαζί με την Ελλάδα, έχουμε πιθανότητες να πετύχουμε τους στόχους μας, οι οποίοι περιλαμβάνουν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων και επεμβάσεων.

Η διαφορά των προτάσεων του κ. Ν. Παπαδόπουλου είναι ότι εισηγείται να εισαγάγουμε αυτή τη στιγμή νέους όρους. Το ζήτημα είναι ότι γίνεται λόγος για νέους όρους τους οποίους δεν θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε. Το πρόβλημα μάλιστα δεν είναι μόνο ότι έτσι μπορεί να επιρριφθούν ευθύνες στην δική μας πλευρά αλλά ότι θα χάσουμε την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε τα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Επειδή θέλουμε να διεκδικήσουμε την κατάργηση των εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Χωρίς να σχολιάσουμε εν εκτάσει την πρόταση του κ. Ν. Παπαδόπουλου, πρέπει να σημειώσουμε ότι προκαλεί έκπληξη και δημιουργεί ανησυχία η ιδέα να διασυνδέσουμε τη διαπραγμάτευση και τη λύση με κάποια συμφωνία με την Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ. Η ιδέα αυτή αντιβαίνει την συμφωνημένη θέση Αρχών ότι τα κυριαρχικά Δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Κάτι που διαφύλαξε ως κόρην οφθαλμού ο ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης.

Θα ήταν ολέθριο σφάλμα να αναμείξουμε την Τουρκία και να θέσουμε υπό την αίρεση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Είναι μια πολύ περίεργη και επικίνδυνη ιδέα.

Εμείς στηρίζουμε τον Πρόεδρο στην διαπραγμάτευση που θα κάνει στην Ελβετία για να μην βαρύνεται η Κύπρος από τουρκικές εγγυήσεις και για να απαλλαγούμε από τον κατοχικό στρατό.