ΔΗΣΥ: Επίδειξη κοντής μνήμης από το ΑΚΕΛ

Επειδή το ΑΚΕΛ έχει σκόπιμα πολύ κοντή μνήμη και ταυτόχρονα μεγάλη έφεση σε αβάσιμες καταγγελίες εναντίον άλλων, είναι ξανά σκόπιμο, μετά και τη σημερινή δήλωσή τους, να υπενθυμίσουμε μερικά πράγματα.

1. Η πρόνοια για τις εκποιήσεις βρισκόταν στο Μνημόνιο που μας έφερε η κυβέρνηση ΑΚΕΛ-Χριστόφια το Νοέμβριο 2012, αφού ανέθεσε στον τότε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να διαπραγματευτεί εκ μέρους τους τα χρηματο-οικονομικά και τραπεζικά. Τόσο εύκολα ξεχνούν ανάμεσα σε Νοέμβριο 2012 και Αύγουστο 2014;

2. Το ΑΚΕΛ, που έφερε εδώ την Τρόϊκα, δεν είχε τότε άποψη ότι εκείνο που συμφώνησε εκ μέρους της κυβέρνησής του ο κ. Δημητριάδης “Θα τιμωρήσει χαμηλομεσαίους, άνεργους και άλλες ευάλωτες ομάδες, οι οποίοι θα βρεθούν προ του κινδύνου να χάσουν το σπίτι και το επαγγελματικό υποστατικό τους”, όπως θυμήθηκε σήμερα. Δεν τους ακούσαμε να ανησυχούν για «την περιουσία και την αξιοπρέπεια των Κυπρίων», όπως παριστάνουν τώρα. Όλοι θυμόμαστε πολύ καλά ότι τόσο ο κ. Χριστόφιας όσο και οι υπουργοί του έδιναν «ομηρικές μάχες» για τον… 13ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.

3. Πρακτικές υπερχρεώσεων και ανατοκισμού “που αγγίζουν τα όρια της τοκογλυφίας”, όπως ΤΩΡΑ θυμήθηκε το ΑΚΕΛ, ίσχυαν καθ’ όλη τη διάρκεια της (καταστροφικής) πενταετούς διακυβέρνησής του. Χωρίς ποτέ να κάνει το παραμικρό γι’ αυτά. Είναι, εξάλλου, σε εκείνη κυρίως την περίοδο (2008-13), που συσσωρεύτηκαν τέτοιου είδους χρεώσεις αυξάνοντας κατακόρυφα το χρεωστικό υπόλοιπο σε ιδιωτικά δάνεια που σήμερα είναι το πρόβλημα. Αυτή την ώρα και με την ευκαιρία της δραστικής μεταρρύθμισης που επιχειρείται, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων τα οποία το ΑΚΕΛ αρκείται να… εξορκίζει.

4. Το ΑΚΕΛ, το οποίο από την ώρα που έφερε την Τρόϊκα και το Μνημόνιο στην Κύπρο, η μόνη πρόταση πολιτικής που έχει κάνει είναι να βγούμε από το Ευρώ και να δεχτούμε χρεοκοπία, δεν μπορεί τώρα να κατηγορεί την “κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού” για… επιλογές μονόδρομου. Σε μονόδρομο έβαλαν την Κύπρο από την ώρα που αρνήθηκαν να κάνουν διορθώσεις στην οικονομία οδηγώντας μας κατευθείαν σε χρεοκοπία και στο Μηχανισμό. Και με λογική τυφλής μονοδρόμησης ως μόνη πολιτική πρότειναν έκτοτε την έξοδο από το Ευρώ μετά χρεοκοπίας.

5. Την ώρα που γίνεται αυτή η τόσο μεγάλη και εξαιρετικά επίπονη, αλλά απαραίτητη, προσπάθεια διόρθωσης και ανασύνταξης, αφού δεν μπόρεσαν να κάνουν οικονομία στην εξουσία, ας κάνουν τουλάχιστον οικονομία στις μεγαλόστομες δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα.

6. Ο ΔΗΣΥ από την πλευρά του επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις και για να ενισχυθεί αποφασιστικά η διαδικασία αναδιάρθρωσης αντί των εκποιήσεων και για να προστατευτούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και των δανειοληπτών, αλλά και για να υπάρξει εκείνο το συνολικό θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει άνθρωποι να χάσουν