ΔΗΣΥ – Ενωμένη Ρωσία υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας (video)

Τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ρωσικού κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Δρ. Andrey Klimov, εκ μέρους του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας και Συμπρόεδρος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων, προσθέτοντας ότι «έχουμε απαντήσει θετικά στην πρόταση τους για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΔΗΣΥ και του Κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας».

Ο κ. Νεοφύτου είπε, επίσης, ότι συζήτησαν για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας γενικότερα «και για την εκκρεμότητα που υπάρχει στην ανανέωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ – Ρωσίας αλλά και για το πάγιο αίτημα της Ρωσίας για κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ».

«Επαναλάβαμε στον φίλο Andrey Klimov ότι ο ΔΗΣΥ είναι το Κόμμα που πρωτοστάτησε στην ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη», προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου «αλλά παράλληλα δεν αγνοούμε τις άριστες σχέσεις μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας, τη θέση της Ρωσίας στο εθνικό μας θέμα αλλά και τις διμερείς σημαντικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας αλλά και τα αισθήματα αλληλοεκτίμησης μεταξύ των δύο λαών μας».

Ο κ. Klimov, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι η Ενωμένη Δημοκρατία είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα με πρόεδρο τον νυν πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ιδρυτή του Κόμματος τον νυν πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρο, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ανέκαθεν υποστήριζε τους αγώνες του κυπριακού λαού.

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας, είπε ότι τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της συμβαδίζουν με τα συμφέροντα της Ρωσίας απόλυτα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ με τον μεγαλύτερο όγκο εμπορικών συναλλαγών.

Ο κ. Klimov ανέφερε ακόμη ότι η Μόσχα παρακολουθεί τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στο νησί και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων σε πολιτιστικά και ανθρωπιστικά θέματα.

httpv://www.youtube.com/watch?v=INyxASUgk34&feature=youtu.be