ΔΗΣΥ: Διακήρυξη για την επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974

Τη δραματική κορύφωση μιας σειράς εγκληματικών ενεργειών της χούντας των Αθηνών σε βάρος της Κύπρου, σηματοδοτεί η αποφράδα ημέρα της 15ης Ιουλίου, η οποία έδωσε το πρόσχημα και την αφορμή στον καραδοκούντα Τούρκο εισβολέα να καταλάβει και να κρατεί με την ισχύ των όπλων, διχοτομημένη την πατρίδα μας.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζει το εγκληματικό πραξικόπημα των παρανοϊκών δικτατόρων, υπενθυμίζοντας στον κυπριακό λαό τα τραγικά αποτελέσματα που επιφέρει ο φανατισμός και η διχόνοια.

Η 15η Ιουλίου 1974 αποτελεί ημέρα εθνικού πένθους και περισυλλογής. Με κανένα, όμως, τρόπο δεν θα πρέπει να αρκεστούμε σε φραστική καταδίκη των τραγικών γεγονότων, αλλά θα πρέπει να αντλήσουμε τα απαραίτητα πικρά διδάγματα, μέσα από τη δύναμη της εθνικής μνήμης, για να οδηγηθούμε στην εθνική αυτογνωσία.

Οι δημοκρατικός διάλογος και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, θα πρέπει να αποτελούν απόλυτα σεβαστές αρχές της πολιτικής ζωής, γιατί μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν διέξοδοι και εφικτές λύσεις στα εθνικά μας προβλήματα. Το μίσος, ο φανατισμός, η διχόνοια και η επιβολή απόψεων δια της βίας, οδηγούν αναπόφευκτα στην καταστροφή.

Με πλήρη συναίσθηση των ιστορικών στιγμών που διερχόμαστε, σε μια περίοδο συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων, θα πρέπει να εργαστούμε συλλογικά και με γνώμονα το κοινό συμφέρον για να επαναφέρουμε την πατρίδα μας σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και προόδου.

Όσον αφορά το εθνικό μας θέμα, χρειάζεται καλύτερη από προηγουμένως προετοιμασία από την πλευρά μας, επανατοποθέτηση των αποδεκτών προϋποθέσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σταθεροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών, διευκρίνιση της διαδικασίας και ανασύνταξη των παραμέτρων που θα εγγυώνται την επιβίωση του ελληνισμού στη Κύπρο.

Δυστυχώς, αδύνατη οικονομία συνεπάγεται και αδύνατη διαπραγματευτική θέση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά στη γειτονιά μας. Πληρώσαμε μέχρι σήμερα βαρύ το τίμημα λόγω της γεωστρατηγικής μας θέσης. Καιρός να εκμεταλλευτούμε με σύνεση και σωφροσύνη τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα προς όφελος της εθνικής μας υπόθεσης.

Με αίσθημα ευθύνης, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανανεώνει την υπόσχεση και επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του στις αρχές της δημοκρατίας. Για μια ακόμη φορά αποστέλλει μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα ασκήσει πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής μας και των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, αλλά και εναρμονισμένη με τις προσδοκίες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας. Δίπλα στους πολίτες και τα προβλήματά τους.

Με σύγχρονες αντιλήψεις και με πολιτική υπευθυνότητα και συνέπεια ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συμβάλλει στη διαμόρφωση νέων δεδομένων στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Κύπρου.