ΔΗΣΥ: Δεν χρειάζεται και θα είναι και επιζήμια η άκριτη δημοσιοποίηση νόμιμων και συνηθισμένων συναλλαγών

Ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού σχετικά με την έκεθση της Επιτροπής Θεσμών

Θεωρούμε ότι είναι αχρείαστο και ζημιογόνο να δημοσιευτεί στην Έκθεση της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών σχετικά με τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών θεσμών κάποιος πλήρης κατάλογος με όλες τις συναλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων που αφορούσαν μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε διαφάνεια και αυτή μπορεί να εξυπηρετηθεί με τη δημοσίευση όλων των σχετικών πράξεων που έγιναν από “πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα”. Καθώς επίσης μπορεί να δημοσιοποιηθούν και όποιες άλλες συναλλαγές για τις οποίες συντρέχουν λόγοι και υπάρχουν στοιχεία, κατά την κρίση της επιτροπής. Αλλά όμως η άκριτη δημοσιοποίηση ενός εκτεταμένου καταλόγου, αρκετών χιλιάδων συναλλαγών δεν θα εξυπηρετούσε τους σκοπούς της Επιτροπής και θα προκαλούσε ζημιά στη χώρα.

Δεν είναι δυνατό σε μια ευνομούμενη πολιτεία, η οποία μάλιστα φιλοδοξεί να είναι διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, να γίνεται μια τέτοια άκριτη δημοσιοποίηση συναλλαγών που αποτελούν συνήθη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ενώ, εξάλλου, το να “χαθούν” συναλλαγές “πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων” μέσα σε ένα μεγάλο τεράστιο πλήθος κανονικών συναλλαγών, δεν θα εξυπηρετούσε και το σκοπό της εξέτασης του θέματος και θα καθιστούσε την τελική έκθεση απροσπέλαστη για το κοινό.