ΔΗΣΥ: Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή (ΒΙΝΤΕΟ)

Να επιμείνουμε στο πλαίσιο ΓΓ ΟΗΕ για κατάργηση Εγγυήσεων, αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων

Σε δηλώσεις του ο Εκπροσώπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρθηκε στο Κυπριακό ως επίσης και στην απόφαση για τα ταμεία προνοίας. Αναλυτικότερα ο κ Προδρόμου είπε:

Μετά τη διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και τη χθεσινή ενημέρωση του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η παράταξή μας επαναβεβαιώνει ότι είναι ταγμένη σε μια πολιτική κατεύθυνση διαπραγμάτευσης για μια πολιτική συμφωνία που θα φέρει πραγματικά λύση του κυπριακού. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή. Και αυτό σημαίνει και ότι θα επιδιώξουμε και στη συνέχεια διαπραγμάτευση για μια Συμφωνία Λύσης και ότι δεν εννοούμε μια οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά συμφωνία που θα τερματίσει την κατοχή και τις εγγυήσεις και παρεμβάσεις.

Στηρίζουμε τώρα την προσπάθεια του Προέδρου και της Κυβέρνησης να μεταφέρουμε διεθνώς το πολιτικό μήνυμα του Κραν Μοντανά και ιδιαίτερα την παρακαταθήκη που θέτει το έγγραφο-πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ, κ. Α. Γκουτέρες, καθιστώντας τον τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεων, των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων το κλειδί για μια συμφωνία για λύση. Πρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ενδυναμώνουμε διεθνή ερείσματα σε αυτή τη βάση. Ενώ συνειδητοποιούμε ότι, όπως το επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνέχεια και στο μέλλον πρέπει να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία για να φτάσουμε όπως σε μια συνολική συμφωνία.

 

Καθαρές απαντήσεις σε όσους εθελοτυφλούν

Πρέπει να επισημάνουμε ότι απέναντι σε νύξεις και επικρίσεις που ακούγονται ότι μπορεί να πήγαμε στη Διάσκεψη έχοντας κατά νου μάλλον την επίρριψη ευθυνών παρά τη λύση, η απάντηση είναι απλή: Χωρίς την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν θα υπήρχε καν η διάσκεψη στην Ελβετία. Ενώ, ως γνωστόν, στη διάσκεψη είναι η ελληνική κυπριακή πλευρά που κατέθεσε γραπτώς θέσεις και πρόταση έναντι του ερωτηματολογίου των Η.Ε.

Αυτή την ώρα όμως μέχρι και ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να αναγνωρίζει ότι με την πολιτική του μέτρου, θετικής προσέγγισης, αλλά και εθνικής ευθύνης του Προέδρου Αναστασιάδη φτάσαμε στο σημείο τα Η.Ε. να αναφέρονται καθαρά στην κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Για δικούς του λόγους ο κ. Ν. Παπαδόπουλος εκθειάζει αυτή την πολιτική αποδίδοντάς την στον Έλληνα υπουργό εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνεχίσει ωστόσο αυτή την πολιτική του μέτρου και εθνικής ευθύνης, πάντα μαζί με την Ελλάδα, όπως στη Διάσκεψη στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά όπου κάποιοι άλλοι ως πολιτική είχαν την άρνηση της διαπραγμάτευσης.

Χρειάζεται όμως και προσοχή.

Την ώρα που η Τουρκία διαμηνύει ότι πρέπει δήθεν να αναζητηθεί λύση έξω από τις παραμέτρους των Η.Ε., θα ήταν μεγάλο λάθος να αυτοσχεδιάζουμε ή να πειραματιζόμαστε με εισηγήσεις πολιτικών δυνάμεων από την πλευρά του Ν. Παπαδόπουλου για να βγούμε εμείς έξω από τις παραμέτρους της λύσης που καταγράφουν τα Η.Ε.