ΔΗΣΥ για συνάντηση ΠτΔ με Λουτ: Στόχος να επανεκκινήσει το συντομότερο η διαπραγμάτευση

Σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου τοπυ ΔΗΣΥ, Τζώρτζια Παναγιώτου, αναφέρθηκε στις επικείμνες συναντήσεις της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός προσβλέπει στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κυρία Τζέιν Χολ Λουτ, προκειμένου να μπούμε επιτέλους στην καθ’εαυτή διαδικασία συνομολόγησης των όρων αναφοράς. Στόχος μας είναι να επανεκκινήσει το συντομότερο δυνατόν η διαπραγμάτευση, και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια συνολική λύση που θα είναι απόλυτα συμβατή με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη, και η επανενωμένη Κύπρος θα πρέπει να είναι απεξαρτημένη από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικού στρατού.

Βάση για μια νέα εντατική προσπάθεια θα είναι, πέραν των σχετικών ψηφισμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η μέχρι σήμερα επιτευχθείσα πρόοδος αλλά και το περίγραμμα έξι σημείων του ΓΓ όπως διαμορφώθηκε στις 4 Ιουλίου 2017.

Αυτή τη στιγμή το σημαντικό είναι ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την κ. Λουτ.

Εάν υπάρξει θετική προσέγγιση, βούληση και αποφασιστικότητα από την άλλη πλευρά –και ιδιαίτερα την Τουρκία- είναι εφικτό να έχουμε σύντομα συμφωνημένους όρους αναφοράς προκειμένου να επανεκκινήσει η ίδια η διαδικασία διαπραγμάτευσης.»