ΔΗΣΥ για δάνεια ΠΕΠ: Δεν είναι μεμπτό τα πρόσωπα αυτά να έχουν δάνεια, αλλά να τύχουν ίσης μεταχείρισης

Δήλωση του Βουλευτή κ. Ονούφριου Κουλλά,  εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) και ιδιαίτερα Βουλευτών επιθυμούμε να δηλώσουμε τα εξής:

· Εμείς, ως Δημοκρατικός Συναγερμός, ψηφίσαμε μόνο αυστηρότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των δανείων. Επειδή ακριβώς αναγνωρίζαμε έγκαιρα, και όχι εκ των υστέρων, μακριά από λαϊκισμούς, πως τούτο ήταν αναγκαίο για να προστατευθούν οι καταθέσεις και η σταθερότητα στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Αυτές τις αποφάσεις στήριξε ολόκληρη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα χωρίς καμία εξαίρεση.

· Ασφαλώς τίθεται θέμα τάξης και δεοντολογίας για Βουλευτές που καταψήφισαν τις αυστηρότερες ρυθμίσεις, την ίδια ώρα που γνώριζαν πως και οι ίδιοι είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τούτο θα επιμένουμε να διερευνηθεί και να αναδειχθεί.

· Τυχόν αυτοεξαίρεση Βουλευτών της δικής μας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Θα έθετε σε κίνδυνο την υπερψήφιση των αυστηρότερων νομοθεσιών. Συνεπώς ουδέν μεμπτό προκύπτει για όσους στήριξαν το νέο αυστηρότερο πλαίσιο. Νομοθέτησαν προς την ορθή κατεύθυνση.

· Για το γενικότερο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ΠΕΠ, που αριθμούν μερικές χιλιάδες πρόσωπα, ασφαλώς είμαστε υπέρ της διαφάνειας και της διερεύνησης. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι κατά πόσο αυτά τα δάνεια δόθηκαν κατά τρόπο ευνοϊκό ή σε περιστάσεις που διέφεραν από όλους τους υπόλοιπους. Δεν είναι μεμπτό τα πρόσωπα αυτά να έχουν δάνεια. Αλλά να τύχουν ίσης μεταχείρισης. Και η διαχείριση των δανείων τους να τύχει της ίδιας μεταχείρισης με όλους τους πολίτες. Αυτό ζητούμε και απαιτούμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός.