ΔΗΣΥ: Από κοινού οι πολιτικές δυνάμεις να προσδιορίσουν μία νέα προσέγγιση

Έχει φανεί, για ακόμα μια φορά, ότι η Τουρκία δεν είναι πρόθυμη και δεν εννοεί να προχωρήσουμε στη βάση των ψηφισμάτων των Η.Ε., των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί. Ουσιαστικά, Άγκυρα και κατεχόμενα, εξακολουθούν μιλώντας για ομοσπονδία, να επιμένουν σε λύση δυο κρατών.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να μπούμε σε διάλογο εφ’όσον δεν διασφαλίζεται από την αρχή ότι επιδιώκουμε και οι δυο πλευρές μια πραγματική συμφωνία για λύση. Είναι αναγκαίο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να ξεκαθαρίσουν οι βασικές αρχές για τις διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού.

Ταυτόχρονα όμως, δεν επιθυμούμε ούτε το αδιέξοδο.

Επομένως, θα πρέπει να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, αλλά από κοινού να επιζητήσουμε να έρθει και ο διεθνής παράγοντας προ των ευθυνών του. Εκείνοι που έχουν αρμοδιότητα και ενδιαφέρονται άμεσα για λύση στο Κυπριακό, δηλαδή τόσο τα Ηνωμένα Έθνη και οι μεγάλες δυνάμεις, όσο και αυτή η Ε.Ε., θα πρέπει να δουν τι είναι εκείνο που εμποδίζει πραγματικά μια σωστή συμφωνία. Θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν την τουρκική αδιαλλαξία και την παρελκυστική πολιτική της Άγκυρας, η οποία δείχνει να βολεύεται με το τετελεσμένο μιας διχοτόμησης.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι απλώς και μόνο η απόδοση ευθυνών. Θα συνεχίσουμε να επιζητούμε την έναρξη μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για συμφωνία. Από κοινού, οι πολιτικές δυνάμεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση πρέπει να προσδιορίσουμε τώρα μια νέα προσέγγιση.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιλογή της Άγκυρας να τορπιλλίσει τη συντεταγμένη και με σωστά εχέγγυα έναρξη συνομιλιών, πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να φτάσουμε σε διαπραγματεύσεις με αντικείμενο μια σωστή βάση για πολιτική συμφωνία επίλυσης του ζητήματος.

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Γ.ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ