ΔΗΣΥ: Αναπόφευκτη η παραίτηση της Διοικήτριας και του ΔΣ της ΚΤΚ

Ο ΔΗΣΥ με σημερινή ανακοίνωση του τάσσεται υπέρ της παραίτησης της Διοικήτριας, αλλά και του συνόλου του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας.

“Υπό τις περιστάσεις, φαίνεται πως είναι αναπόφευκτη η παραίτηση της Διοικήτριας, αλλά και του συνόλου του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας”, αναφέρει στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι “για τις λύσεις που θα δοθούν θα πρέπει ωστόσο να υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως προβλέπεται από τα θέσμια της Ευρωζώνης”.

Ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι “με λύπη και προβληματισμό διαπιστώνουμε ότι έχει κλονιστεί πολύ σοβαρά η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε όλους σχεδόν τους θεσμούς” και “επιβάλλεται να γίνει άμεσα συστηματική προσπάθεια για επανόρθωση της θεσμικής τάξης και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης”.

“Πιστεύουμε ότι λύσεις πρέπει να δοθούν με ηρεμία και μέσα σε συνθήκες ομαλότητας, διότι η συγκυρία είναι αρκετά κρίσιμη για την όλη πορεία αποκατάστασης της οικονομίας της χώρας, την οποία δεν πρέπει με κανένα τρόπο να παραβλάψουμε περισσότερο”, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, “μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επαναφέρουμε παλαιότερη πρότασή μας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου διακυβέρνησης της κεντρικής τράπεζας”.

“Η πρόταση για την υιοθέτηση θεσμικού πλαισίου που θα σχεδιαστεί κατά τα πρότυπα της γερμανικής Bundesbank και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποκτά άμεση επικαιρότητα και θα πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο”, προσθέτει.

Εξυγίανση Λαϊκής Τράπεζας

Σε σχέση με τα “πολύ σοβαρά ζητήματα που έχουν εγερθεί πρόσφατα γύρω από τις διαδικασίες `εξυγίανσης` που αφορούν τη Λαϊκή Τράπεζα”, ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι “η διαχείριση των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας αυτής πρέπει να αποδοθεί στους πιστωτές της, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι καταθέτες που έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες”.