ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ: Στρατηγικός ο στόχος για υγροποιημένο αέριο-Αντιδράσεις για το δημοσίευμα του Economist

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν πως ένα τερματικό υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο δίνει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην χώρα, καθώς, αν και πιο ακριβό, αποφεύγεται με την επιλογή αυτή η αβεβαιότητα που δημιουργούν ζητήματα πολιτικά αστάθειας για τους αγωγούς, είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου, σχολιάζοντας δημοσίευμα του Economist, ότι η Κύπρος δέχεται για πιέσεις για εξαγωγή του αερίου μέσω Τουρκίας.

Πέραν του στρατηγικού στόχου για υγροποιημένο φυσικό αέριο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι όλοι συμφωνούν από εκεί και πέρα πως εάν υπάρξουν δυνατότητες να πωληθεί φυσικό αέριο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, δεν θα υπάρξει αρνητική τοποθέτηση ενόψει της προοπτικής να αυξηθούν οι πωλήσεις. Είπε όμως ότι η Κύπρος θα πρέπει να είναι έτοιμη να πωλήσει, στην βάση εμπορικών όρων χωρίς οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη διασύνδεση.

Ερωτηθείς αν στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο που θα αρνηθεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για το εισόδημά της, πουλώντας ένα προϊόν όπως το φυσικό αέριο με εμπορικούς όρους που συμφέρουν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε η ενεργειακή συνεργασία με την Άγκυρα είναι ανέφικτη με άλυτο το Κυπριακό. Οι σχετικές πρόνοιες του μνημονίου για το φυσικό αέριο, κατόπιν σκληρής διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης, δεν προβλέπουν την έγκριση της Τρόικας για τους όποιους σχεδιασμούς γίνουν.

«Δεν αναγνωρίζουμε δικαίωμα στην Τρόικα να επιχειρήσει να επιβάλλει οτιδήποτε έχει να κάνει με την διαχείριση του φυσικού μας πλούτου», είπε ο κ. Λουκαΐδης, προσθέτοντας ότι «η Τρόικα θα ενημερώνεται, με βάση τις σχετικές πρόνοιες του μνημονίου». Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος δεν υπόκειται στην έγκριση της Τρόικας αναφορικά με την δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών και γενικότερα τη διαχείριση του φυσικού αερίου.

Ως προς το ενδεχόμενο μεταφοράς του φυσικού αερίου με αγωγούς στην Τουρκία, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι η Άγκυρα έχει ντε φάκτο αποκλείσει την προοπτική της ενεργειακής συνεργασίας. Ανέφερε ότι η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει κράτη, κυβερνήσεις και εταιρείες, ώστε να μην εμπλακούν στην εξόρυξη του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και συμπλήρωσε ότι «η όποια ενεργειακή συνεργασία με άλυτο το Κυπριακό είναι ανέφικτη».