Έρχεται η ώρα των μεγάλων ευθυνών τόνισε σε γραπτή ανακοίνωση ο Δημοκρατικός Συναγερμός για τις φονικές πυρκαγιές
“H επόμενη μέρα βρίσκει τη χώρα μας να μετρά τις πληγές της.
Ο απολογισμός είναι φοβερός: Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες, περιουσίες και δάση έγιναν στάχτη.
Ολόκληρα χωριά σώθηκαν χάρη στην ιδιωτική και κοινοτική πρωτοβουλία.
Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.
Ευγνωμονούμε τους ήρωες πυροσβέστες, διασώστες και εθελοντές της πρώτης γραμμής που έδωσαν με αυταπάρνηση μια άνιση μάχη. Ευχαριστούμε τα χιλιάδες μέλη μας και όλους τους πολίτες που κινητοποιήθηκαν από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας προσφέροντας ανακούφιση στους πάσχοντες.
Προκύπτει όμως η ώρα της ευθύνης για όσους επαναπαύθηκαν, απουσίαζαν, απέτυχαν να προστατεύσουν τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Οι πρόσφατες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις περί ετοιμότητας αποδείχθηκαν μόνο λόγια. Την κρίσιμη στιγμή ο κόσμος εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του. Η παντελής απουσία σχεδίου, η έλλειψη συντονισμού, η αδράνεια και η ασυνεννοησία εγείρουν σοβαρά και αμείλικτα ερωτήματα.
Λέχθηκε ότι οι οδηγίες ήταν να σωθούν ζωές. Με δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, προφανώς απέτυχαν, ενώ παράλληλα άφησαν εκτεθειμένα τα δάση και περιουσίες στην πύρινη λαίλαπα.
Οι αιτίες της εγκληματικής αποτυχίας πρέπει να διερευνηθούν αμέσως. Το μέγεθος της καταστροφής είναι ανάλογο των ευθυνών. Να αναζητηθούν, να αποδοθούν και να αναληφθούν οι πολιτικές ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Δεν θα ανεχθούμε οι υπεύθυνοι να κρυφτούν πίσω από τους υφιστάμενούς τους.
Απαιτούμε απαντήσεις για όλα:
-Πού ήταν οι αρμόδιοι; Ποιο ήταν το σχέδιο;
-Γιατί δεν λειτούργησε ο πολυδιαφημισμένος σχεδιασμός της κυβέρνησης;
-Εφόσον, όπως μας διαβεβαίωναν, θα είχαμε στη διάθεση μας τα περισσότερα από ποτέ μέσα κατάσβεσης πυρκαγιών, τι πήγε στραβά;
-Ποιος και γιατί αποφάσισε τον πιο καυτό Ιούλιο, να σταλεί στην Αυστραλία για εκδηλώσεις πρωτοκόλλου ο υπεύθυνος για την προστασία από τις φωτιές;
-Πως απαντά η κυβέρνηση στις καταγγελίες για ολιγωρία στις κρίσιμες πρώτες ώρες;
-Ποιοι έχουν την ευθύνη για τη μη έγκαιρη και ορθή προειδοποίηση των πολιτών;
Επιπλέον χωρίς καμία αναβολή η κυβέρνηση οφείλει να καλύψει τις πρώτες οικονομικές και υλικές ανάγκες των θυμάτων. Μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών σε οικισμούς, χαμένες περιουσίες, επιχειρήσεις, φυσικό περιβάλλον. Μέχρι να πάρουμε τα χωριά μας πίσω.”