ΔΗΣΥ:”θα δούμε στην πράξη τις προθέσεις και τις πολιτικές των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων”

Πρόδρομος Γ.Προδρόμου Βουλευτής Λευκωσίας  ΔΗΣΥ

Η πρόταση για συλλογική διαχείριση υπάρχει – θα δούμε στην πράξη τις προθέσεις και τις πολιτικές των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων

1. Παρακάμπτοντας κάποιες εκτιμήσεις τους για τη στάση και το ρόλο του ΔΗΣΥ στο παρελθόν, ως αντιπολίτευσης -μια και αυτές υπαγορεύονται από ανάγκες κομματικής οικονομίας- ο Δημοκρατικός Συναγερμός συγκρατεί τη διακηρυγμένη πρόθεση του ΑΚΕΛ, όπως αυτή εκφράστηκε δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ στο Πελέντρι.

Θα πρέπει, πράγματι, να αναζητηθεί ένα κοινό έδαφος και μια λογική ενότητας τόσο στην αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασης, όσο και για το εθνικό ζήτημα και την αποτίναξη της τουρκικής κατοχής.

2. Το μεγάλο παράδειγμα της διαχείρισης του φυσικού πλούτου, τόσο ως αποφασιστικού στοιχείου ενίσχυσης της οικονομίας, όσο και ως στρατηγικού πλεονεκτήματος, δείχνει τη σωστή κατεύθυνση. Η σύμπηξη της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, την οποία καλλιεργεί και αναβαθμίζει η σημερινή κυβέρνηση, δείχνει πότε και πώς μπορούμε να πορευόμαστε στη βάση του εθνικού συμφέροντος.

Όπως σε εκείνο το ζήτημα η ελληνική κυπριακή πλευρά έδειξε πως άμα είναι ορθή η κατεύθυνση, υπάρχει συνέχεια όποια και αν είναι η κυβέρνηση, έτσι θα πρέπει να γίνει και για το Κυπριακό.

3. Για το εθνικό ζήτημα θα πρέπει βεβαίως, κατά γενική ομολογία, να χαραχθεί τώρα μια διαφορετική πορεία. Η προεδρία Αναστασιάδη εννοεί όμως ότι αυτό θα είναι ένα συλλογικό εγχείρημα. Υπογραμμίζουμε την αποφασιστικότητα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη να προχωρήσει με μια λογική ενότητας, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε θέσεις και προτάσεις και υπολογίζουμε και στην εποικοδομητική συνεργασία των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ.

1. Σχετικά με αναφορές που έκανε στο λόγο του ο κ.Α.Κυπριανού, υπενθυμίζουμε ότι μία είναι δυστυχώς η εικόνα που μπορεί να έχουμε για την κυπριακή οικονομία. Είναι η εικόνα μιας άλλοτε εύρωστης οικονομίας, που παρείχε ικανοποιητική ευημερία για τον πληθυσμό της χώρας, αλλά η οποία εξαιτίας πρώτα δικών μας λαθών, παραλείψεων και κακών χειρισμών και, έπειτα, δυσανάλογα σκληρών και ίσως ευκαιριακών αποφάσεων των εταίρων μας, οδηγήθηκε σε καταστροφή.

2. Εμείς δεν αντιληφθήκαμε καμία κυβέρνηση να βλέπει “σταθεροποίηση”. Διότι πράγματι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν προς το παρόν να κλείνουν η μια την άλλη και οι άνεργοι αυξάνονται, όπως αυτό δυστυχώς συνέβαινε και πριν το Μνημόνιο, εδώ και μερικά χρόνια… Είδαμε όμως μια κυβέρνηση η οποία μέχρι στιγμής εφαρμόζει επιτυχώς το Πρόγραμμα το οποίο ως χώρα αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε (μέσω μιας άλλης κυβέρνησης) και το οποίο η ίδια βρήκε μπροστά της από την πρώτη στιγμή, ως αδήρριτη ανάγκη. Αυτή είναι μέχρι στιγμής η επιτυχία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη: ότι παρά τις απερίγραπτες δυσκολίες όχι μόνο στο Δημόσιο, αλλά κυρίως στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, καταφέρνει και εφαρόζει το Πρόγραμμα που κάποιοι μας ανάγκασαν να είναι για κάποια χρόνια η πολιτική “μας”.