ΔΗΠΑ: Παράνομη η συμφωνία μεταξύ Λιβύης – Τουρκίας

ΔΗΠΑ: Παράνομη η συμφωνία μεταξύ Λιβύης – Τουρκίας

Η απόφαση της Βουλής της Λιβύης να απορρίψει τη συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία σχετικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων συνιστά πολύ σημαντική εξέλιξη.

Η πιο πάνω απόφαση, μαζί με την επιστολή που στάληκε από τον Πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης στον ΟΗΕ καταδικάζοντας ως παράνομη την συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, θεωρούμε πως αποτελεί ηχηρό μήνυμα προσωπικά στον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος ως νέο-σουλτάνος οραματίζεται να διαφεντεύει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τον φυσικό της πλούτο.

Φυσικά, η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ενεργούσαμε προληπτικά, καθώς η πιο πάνω συμφωνία δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Έστω, όμως και αυτή τη στιγμή, η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα.

Πέραν των διπλωματικών και άλλων μέτρων που πρέπει να λάβουν, ο καθορισμός των Οικονομικών Αποκλειστικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου θα πρέπει να τεθεί στις άμεσες προτεραιότητες και των τριών χωρών.