ΔΗΠΑ: Νέα εισβολή της Τουρκίας στη Κύπρο

Για νέα εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο κάνει λόγο σε γραπτή ανακοίνωση η Δημοκρατική Παράταξη.

«Η χθεσινή προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να προχωρήσει στο άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου συνιστά ουσιαστικά νέα εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η πόλη της Αμμοχώστου γίνεται, δυστυχώς για δεύτερη φορά, μετά από 46 χρόνια, το θύμα της βουλιμίας και της επικίνδυνης συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ καταδικάζει την ενέργεια αυτή με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια ενέργεια, η οποία παραβιάζει με τον πλέον προκλητικό και απροκάλυπτο τρόπο τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και δη τα Ψηφίσματα 550 και 789, τα οποία καλούν την κατοχική δύναμη όπως θέσει την περίκλειστη περιοχή υπό τη διοίκηση των ΗΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των νομίμων κατοίκων της πόλης.

Η χλιαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα των Ηνωμένων Έθνών και της Ε.Ε. μας απογοητεύει για πολλοστή φορά. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ε.Ε.  θα πρέπει επιτέλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, δεδομένου ότι με την ανοχή και την αδιαφορία τους επιτρέπουν στην Τουρκία να προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες και να παραβιάζει κατά το δοκούν την διεθνή νομιμότητα.

Οι ώρες είναι κρίσιμες. Βρισκόμαστε ενώπιον σοβαρών εξελίξεων.

Οι στιγμές επιβάλλουν να συμπεριφερθούμε όλοι με εθνική σύνεση και ομοψυχία.»