ΔΗΠΑ: Με σύνθημα “Νέα Αρχή” και πρόεδρο τον Μάριο Καρογιάν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το ιδρυτικό συνέδριο του νεοιδρυθέντος κόμματος Δημοκρατική Παράταξη, με πρόεδρο τον Μάριο Καρογιάν, ο οποίος είπε  ότι ηγείται του νέου πολιτικού σχηματισμού ως πρώτος μεταξύ ίσων.

Με το σύνθημα  “Νέα Αρχή”, πλήθος φίλων και υποστηρικτών του νέου πολιτικού σχήματος μαζεύτηκαν στο χώρο της κρατικής έκθεσης για το ιδρυτικό συνέδριο της ΔΗΠΑ.

Το έμβλημα του Κινήματος απεικονίζει τα αρχικά Δ και Π με το Π σχηματοποιημένο με ανθρώπινη φιγούρα και ένα πυρσό. Ο πυρσός μαζί με τον ανθρώπινο παράγοντα, που εμφανίζονται στο έμβλημα, παραπέμπουν σε δυο στοιχεία που συνυπάρχουν από την αρχαιότητα, τη φωτιά και τον άνθρωπο.

Στην ιδρυτική διακήρυξη αναφέρεται ότι το νέο πολιτικό κόμμα ιδρύεται για να καλύψει το κενό στον κεντρώο χώρο.

Αναφέρει επίσης πως η Δημοκρατική Παράταξη, υποστηρίζει την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου, την ανάπτυξη της οικονομίας στη βάση του μεικτού οικονομικού συστήματος, την κοινωνική δικαιοσύνη, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την πάταξη της αναξιοκρατίας, και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην  ομιλία του ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι αποδεχόμενος την πρόσκληση αυτών που είχαν την πρωτοβουλία ίδρυσης της Δημοκρατικής Παράταξης θα αναλάβω την ηγεσία της, ως ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΩΝ” .

Για το κυπριακό ο  Μάριος Καρογιάν είπε ότι “για εμάς η ΔΔΟ δεν είναι σημαία αλλά γίνεται αποδεκτή κατ’οικονομίαν ως οδυνηρός συμβιβασμός της πλευράς μας προκειμένου να επιτευχθεί μια έντιμη λύση του Κυπριακού. Αποτελεί το πλαίσιο της λύσης, που έχει τύχει της επιδοκιμασίας του Συμβουλίου  Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο θα προστεθούν επιμέρους στοιχεία τα οποία στο σύνολο τους θα συνθέτουν το σχέδιο λύσης.

Τόνισε επίσης ότι η λύση πρέπει να εδράζεται στο γεγονός ότι το κυπριακό είναι κατ’εξοχήν πρόβλημα ξένης εισβολής συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Διλήμματα του τύπου “λύση δυο κρατών” για εμάς δεν υπάρχουν. Δεν πρόκειται να υποταχθούμε στις επιδιώξεις της Τουρκίας, γκρεμίζοντας κάθε πιθανότητα και ελπίδα επανένωσης της πατρίδας μας. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να εμπλακούμε σε ατέρμονες και ανεδαφικές συζητήσεις, που στο τέλος της ημέρας θα είναι αυτοκαταστροφικές για εμάς, αφού σε περίπτωση νέου αδιεξόδου, με ευθύνη όπως πάντοτε της Τουρκίας, αυτό που θα παραμείνει θα είναι το κεκτιμένο της συζήτησης δυο κρατών. (…) Για αυτό ζητούμε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την επανέναρξη των συνομιλιών. Όχι για χάριν της συνέχισης αυτών αλλά για την καταγραφή προόδου. Το κατατεθέν πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αποτελεί καλή βάση συζήτησης.

Για τα ενεργειακά, ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΑ, ανέφερε πως τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ευνοούν την θέσπιση μιας γνήσιας ρεαλιστικής στρατηγικής.

“Όλοι συνηγορούν στο ότι η Κύπρος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την εξεύρεση υδρογονανθράκων, τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά και την διαφαινόμενη ψύχρανση των σχέσεων Τουρκίας με τις ΗΠΑ και με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία. Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν παρά να είναι διασυνδεδεμένες με τις προσπάθειές μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.

Δείτε αυτούσια την ομιλία Καρογιάν εδώ:

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΔΗΠΑ