ΔΗΠΑ: Μας ικανοποιεί η ευρύτερη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, Μενέντεζ – Ρούμπιο

Μας ικανοποιεί η ευρύτερη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, Μενέντεζ – Ρούμπιο, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση η Δημοκρατική Παράταξη.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

H τροπολογία που έχει υιοθετηθεί στο Νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο και υπερψηφίστηκε χτες το απόγευμα από την Ολομέλεια της Γερουσίας, με βάση την οποία ζητείται «η επιβεβαίωση του Προέδρου των ΗΠΑ πως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να αναλαμβάνει τα αναγκαία βήματα για άρνηση πρόσβασης στα λιμάνια για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και προμήθειες, σε ρωσικά πολεμικά πλοία» είναι ενδεικτική του γενικότερου πλαισίου των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και δεν επηρεάζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει και να διατηρεί διμερείς σχέσεις με άλλες χώρες προς διασφάλιση των εθνικών και στρατηγικών της συμφερόντων, αφού οι όποιες διευκολύνσεις παρέχονται, προς τρίτες χώρες, εντάσσονται στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ευρύτερη φιλοσοφία του νομοσχεδίου μας ικανοποιεί καθώς πέραν της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων, προωθείται η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου στην περιοχή.

Ενδεικτική προς τούτο είναι η δήλωση του ίδιου του κ. Μενέντεζ ότι «η Γερουσία έδειξε στους εταίρους μας στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ανατολικής Μεσογείου».

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως με ίδιο νόμο τονίζεται πως η προμήθεια από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων θα επιφέρει την απαγόρευση της πώλησης αμερικανικών F-35 και την έξοδο της Τουρκίας από την διαδικασία παραγωγής των αεροσκαφών, ενώ παράλληλα ζητείται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις που προνοεί ο νόμος CAATSA του 2017.