ΔΗΠΑ: Κάποιοι προσπαθούν απεγνωσμένα να κουκουλώσουν την εμπλοκή πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων σε υποθέσεις ΜΕΔ

Γραπτή δήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης για την έκθεση  της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Πρόσφατη Έκθεση της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει καταδείξει πως η διαφθορά συνιστά μια από τις μεγαλύτερες γάγγραινες που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Το πρόβλημα της διαφθοράς δεν είναι σημερινή υπόθεση. Είναι το «σαράκι» που κατατρώει τον κοινωνικό ιστό, πλήττει την κοινωνική δικαιοσύνη, αποστερεί σημαντικούς πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε κοινωνικές παροχές και ώθηση της ανάπτυξης, διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών και, εν τέλει, καταβαραθρώνει τους θεσμούς του κράτους και κατ’ επέκταση της ίδιας της Δημοκρατίας.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα εξαιρετικά σύνθετο και προς τούτο απαιτείται πολύπλευρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση. Στην Κύπρο, κατά τα τελευταία χρόνια φτάνουν στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερες περιπτώσεις διαφθοράς, αυτό, όμως, κάθε άλλο παρά σημαίνει πως οι μηχανισμοί ελέγχου έχουν καταστεί περισσότερο αποτελεσματικοί.

Η συστηματική διαφάνεια και η λογοδοσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι όροι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Γίνεται κατά καιρούς επίκληση τους, στην πράξη, όμως, όταν πρόκειται για τους ιδίους, κομματικούς ή προσωπικούς φίλους, οι πλείστοι στρουθοκαμηλίζουν.

Πρόσφατο παράδειγμα η μη δημοσιοποίηση της λίστας των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων που έχουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Παρά την βούληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να καταθέσει ότι στοιχεία του ζητηθούν, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι κάποιοι προσπαθούν απεγνωσμένα να κουκουλώσουν την εμπλοκή πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων σε υποθέσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ).

Οι πολίτες παρακολουθούν εμβρόντητοι τις διάφορες διαδικαστικές αλχημείες να αλλοιώσουν τη διαδικασία ελέγχου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, όταν την ίδια ώρα βλέπουν τις δικές τους περιουσίες να εκποιούνται.

Αν θέλουμε πραγματικά να στείλουμε μήνυμα στην κοινωνία ότι μπορούν οι πολίτες να εμπιστεύονται τους θεσμούς του κράτους και πως οι μηχανισμοί ελέγχου είναι σε θέση με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα να ξεσκεπάζουν όλα τα φαινόμενα διαφθοράς, αυτό το σήριαλ με τη λίστα των ΜΕΔ και τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, θα πρέπει να λήξει εδώ. Μια και καλή.