ΔΗΠΑ: Θα στηρίξουμε την προσπάθεια για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Τ.Α.

ΔΗΠΑ: Θα στηρίξουμε την προσπάθεια για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Τ.Α.

Σε δήλωση του μετά την εξέταση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2022, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης τόνισε τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο Εσωτερικών διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε σχέση με την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας μας και κυρίως σε θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ως ΔΗΠΑ- Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα στηρίξουμε την προσπάθεια για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέσαμε αρκετά θέματα στον Υπουργό όπως κατά πόσον η δημιουργία Μητροπολιτικών Δήμων θα γίνει μόνο για τη Λευκωσία ή θα εφαρμοστεί και στις άλλες πόλεις, οι εξουσίες των επαρχιακών συμβουλίων, καθώς και τα αιτήματα των κοινοτήτων που νιώθουν ότι με την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση θα υποβαθμιστούν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να επισπευσθεί η έκδοση πολεοδομικών αδειών για να προωθηθούν τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρές αναπτύξεις για να σταματήσει επιτέλους η τεράστια ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες που αιτούνται αυτές τις άδειες. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξυπηρετούνται το ταχύτερο δυνατό.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα με πολλαπλές διαστάσεις. Πρέπει να εμποδιστεί κάθε ενορχηστρωμένο σχέδιο αλλοίωσης του πληθυσμού της χώρας με το πρόσχημα της μετανάστευσης. Η διαμονή τους στην Κύπρο, έστω και υπό το καθεστώς του ασύλου, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της θέλησης και των ίδιων των μεταναστών, οι οποίοι πρέπει να σέβονται και να τηρούν τους νόμους της Πολιτείας και να αφομοιώνονται στην τοπική κοινωνία. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί άμεσης απέλασής τους όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπρόσθετα, τίθενται ζητήματα όπως οι διμερής συμφωνίες του κράτους, αλλά και το ποσοστό εξέτασης των αιτήσεων ασύλου από το Διοικητικό Δικαστήριο.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της στέγασης θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να στοχεύσει στην δυνατότητα εξασφάλισης οικονομικά προσιτής στέγασης με ακόμη πιο ελκυστικά Στεγαστικά Σχέδια με περισσότερα κίνητρα και επιδόματα ειδικά σε νέα ζευγάρια. Γενναιόδωρα κίνητρα θα πρέπει να δοθούν επίσης σε νέους ανθρώπους για μετοίκηση και επαναδραστηριοποίηση τους σε ορεινές περιοχές, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την ύπαιθρο. Καταθέσαμε εισηγήσεις για αλλαγή των κριτηρίων και στρεβλώσεων στα Στεγαστικά Σχέδια όλων αυτών των περιοχών. Η προσφυγική πολιτική πρέπει να αναδιαρθρωθεί, στοχεύοντας τόσο στην οικονομική ενίσχυση των προσφύγων όσο και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στους Συνοικισμούς.