ΔΗΠΑ: Η υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό βάζει σε κίνδυνο το ίδιο το ΓεΣΥ

Ανησυχητικές διαστάσεις τείνει να πάρει το θέμα έλλειψης επαρκή αριθμού νοσηλευτών, στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια της χώρας, με κίνδυνο φυσικά την υγεία των ασθενών μας και την ομαλή λειτουργία του ίδιου του ΓεΣΥ.

Η πρόθεση έγκρισης, εκ μέρους του ΟΚΥΠΥ, είκοσι μιας (21) νέων θέσεων εργασίας για νοσηλευτές, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα αποτελέσματα τριετούς δημόσιου διαλόγου με τις συντεχνίες των νοσηλευτών και την τότε εκφρασθείσα πρόθεση να εγκριθούν γύρω στις εκατό σαράντα (140) νέες θέσεις εργασίας. Εξίσου περίεργο είναι ότι ο ΟΚΥΠΥ επέλεξε να αγνοήσει τα αποτελέσματα δικής του έρευνας, που κατέδειξε την ανάγκη πρόσληψης πέραν των εκατό (100) νέων νοσηλευτών. Σημειώνουμε, δε, ότι η υπό αναφορά αριθμοί προσλήψεων αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις υφιστάμενες δομές.

Αναγνωρίζουμε ότι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, ειδικά σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σχετίζεται με αντικειμενικές δυσκολίες όπως το μεγάλο χάσμα μισθολογικών δεδομένων, υπέρ του δημόσιου τομέα, καθώς και ο μικρός αριθμός κύπριων νοσηλευτών, που επιλέγουν το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, καλούμε τον ΟΚΥΠΥ να επανεξετάσει τον αριθμό νέων προσλήψεων, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του ΓεΣΥ. Καλούμε, ταυτόχρονα, την Υπουργό Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενδεχομένως και σε διυπουργικό επίπεδο, με στόχο να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν την εργοδότηση νοσηλευτών στον ιδιωτικό τομέα και την προσφορά περισσότερων θέσεων για τον κλάδο της νοσηλευτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι η εναρμόνιση του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία μας, με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, κάτι που θα ωθήσει τους νέους μας να ακολουθήσουν επαγγελματικούς κλάδους αναλόγως.