ΔΗΠΑ: Η Κύπρος δεν είναι επαίτης. Ζητά από την ΕΕ το αυτονόητο

Κορυφαίας σημασίας για την αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ η υλοποίηση των αποφάσεων της, αναφέρε σε γραπτή δήλωση η Δημοκρατική Παράταξη προσθέτοντας ότι η Κύπρος δεν είναι επαίτης. Ζητά από την ΕΕ το αυτονόητο.

Αυτούσια η δήλωση:

«Η έκφραση αλληλεγγύης από την ΕΕ σε επίπεδο ρητορικής δεν μας ικανοποιεί. Ζητούμε την έμπρακτη αλληλεγγύη των εταίρων μας. Είναι κορυφαίας σημασίας για την αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ, η συνέπεια επί των βασικών αρχών της και η υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται.

Η Κύπρος δεν είναι επαίτης. Ζητά από την ΕΕ το αυτονόητο. Ζητά την υλοποίηση της απόφασης που τα ίδια τα κράτη Μέλη της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο Αύγουστο για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, αλλά και της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εάν η Τουρκία εννοεί τα όσα λέει ότι επιθυμεί τον διάλογο, τότε… Ιδού η Ρόδος. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εφαρμόζει όσα το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει. Και αυτό θα επιτευχθεί εφόσον η ΕΕ χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της που περιλαμβάνουν και την επιβολή κυρώσεων.

Οποιαδήποτε έκπτωση επί των αρχών της ΕΕ και η επίδειξη ανοχής σε ό,τι αφορά στις προκλητικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, θα αποδυναμώσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ, παράλληλα, θα αποστέλλει λανθασμένα μηνύματα στην Τουρκία που θα την ενθαρρύνουν να συνεχίσει τις έκνομες ενέργειες της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών- μελών της ΕΕ, όπως και σε βάρος μιας πλειάδας άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής.»