ΔΗΠΑ: Η επικράτηση Τατάρ δημιουργεί νέα δεδομένα στο Κυπριακό

ΔΗΠΑ: Η επικράτηση Τατάρ δημιουργεί νέα δεδομένα στο Κυπριακό

 Η επικράτηση του Ερσίν Τατάρ έναντι του Μουσταφά Ακκιντζί δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, αν λάβουμε υπόψη τις θέσεις του για λύση συνομοσπονδίας και δυο κρατών. Θέσεις που οπωσδήποτε είναι αρνητικές και δεν υποβοηθούν την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση.

Αναμφίβολα, με το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο κυρίαρχος ρόλος της Άγκυρας στα κατεχόμενα.

Η νέα κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στο κυπριακό, προμηνύεται δύσκολη και περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Ελπίζουμε, επίσης, οι προεκλογικές διακηρύξεις του Ερσίν Τατάρ περί ανοίγματος και εποικισμού της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων να παραμείνουν προεκλογικά πυροτεχνήματα, διαφορετικά οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού θα στερείται νοήματος.

Ενόψει της πρόθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει νέα προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ επαναλαμβάνει την θέση της πως το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίλυση του κυπριακού και την άρση του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο.