ΔΗΠΑ για συμπεράσματα Ε.Σ: Υπό τις περιστάσεις υπήρξε ένας συμβιβασμός

Για τα συμπεράσματα του Ευρωπαικού Συμβουλίου, αναφέρεται η Δημοκρατική Παράταξη σε γραπτή ανακοίνωση, όπου κάνει λόγο μεταξύ άλλων για συμβιβασμό υπό τις περιστάσεις και για την ανάγκη εθνικής ενότητας.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ως μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου των Συμπερασμάτων, στο οποίο συμφώνησαν οι 27 της ΕΕ, είναι ξεκάθαρο πως υπό τις περιστάσεις υπήρξε ένας συμβιβασμός.

Ένας συμβιβασμός, ωστόσο με βάση τον οποίο καθορίζεται με σαφή τρόπο ένας οδικός χάρτης για την Τουρκία με επόμενο ορόσημο ελέγχου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει την επιλογή είτε να προσέλθει σε διάλογο με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και διευθέτηση των θεμάτων από άπτονται των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο είτε να συνεχίσει τον δρόμο της έντασης, πράγμα που με βάση τα άρθρα 29 και 215 των Συνθηκών της Ένωσης, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην επιβολή κυρώσεων. Δυστυχώς, δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι ότι η Τουρκία θα επιλέξει την οδό της αποκλιμάκωσης. Ειδικότερα, όσο διαρκεί και συνεχίζεται η ανοχή από τους τρίτους έναντι της απαράδεκτης συμπεριφοράς και των ενεργειών της.

Παράλληλα, τίθεται σαφές χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία, προκειμένου να αποδείξει εμπράκτως ότι παραμένει δεσμευμένη στην διαδικασία διαλόγου, καθώς δηλώνεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της.

Αξιοσημείωτή είναι, επίσης η αναφορά των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την οποία καθορίζεται ως πλαίσιο λύσης εκείνο που ορίζει ο ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, καθώς και τις αρχές με τις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ. Αυτό αποτελεί ισχυρή απάντηση προς τα όσα περί αλλαγής της βάσης λύσης του προβλήματος αναφέρθηκαν τελευταία από Τούρκους αξιωματούχους. Υπό το φως δε των τουρκικών απειλών για την Αμμόχωστο, αξιοσημείωτη είναι και η ειδική αναφορά στο ψήφισμα 789 με το οποίο ζητείται να τεθεί η πόλη υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει, η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός.

Κυρίαρχος στόχος οφείλουμε να παραμείνει η επίλυση του κυπριακού, η άρση του σημερινού απαράδεκτου Στάτους Κβο, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και η εξεύρεση των τρόπων και των μηχανισμών αποτροπής και ανάσχεσης των πρόσθετων επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας. Μόνο έτσι θα υπάρξουν συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν συλλογική και εθνική συνεννόηση. Ως εκ τούτου, είμαστε βέβαιοι ότι στα πλαίσια της ενημέρωσης των Πολιτικών Αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να θέσουμε αναλυτικά τις σκέψεις και τις απόψεις μας.