ΔΗΠΑ για πρόταση νόμου για αναστολή εκποιήσεων – Έκκληση στον ΥΠΟΙΚ για διαβούλευση

ΔΗΠΑ για πρόταση νόμου για αναστολή εκποιήσεων – Έκκληση στον ΥΠΟΙΚ για διαβούλευση

Δήλωση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκου Τρυφωνίδη

Έχουμε συζητήσει στην έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων, η οποία προνοεί την στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2022 και αφορά την κύρια κατοικία μέχρι €350.000, επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών €750.000 και αγροτεμάχια αξίας €100.000. όπως είναι τα δεδομένα σήμερα, το νομοθετικό πλαίσιο είναι ευνοϊκότερο προς την πλευρά των Τραπεζών, των Ταμείων Εξαγοράς και των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων. Οι πρακτικές που ακολουθούν οι πιο πάνω φορείς είναι ετεροβαρείς για τους δανειολήπτες. Η συζήτηση του συνολικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν γίνεται, οι οδηγίες και ο κώδικας συμπεριφοράς της Κεντρικής Τράπεζας σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται, δυστυχώς στην πράξη δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ Τραπεζών – Εταιρειών Εξαγοράς και Διαχείρισης Δανείων από τη μια και δανειοληπτών – εγγυητών από την άλλη, οπόταν η απουσία οποιασδήποτε ενέργειας από την εκτελεστική εξουσία δεν μας αφήνει άλλα περιθώριά από το να υποβάλουμε τη σχετική πρόταση νόμου.

Επειδή είμαστε υπέρ των συναινετικών λύσεων και με βάση τις χτεσινές δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και την εισήγηση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για συναινετικές λύσεις, αναμένουμε τις ενέργειες από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, ούτως ώστε να διαβουλευτούν με τις Τράπεζες και τις Εταιρειών Εξαγοράς και Διαχείρισης Δανείων να μας φέρουν δεσμευτική δήλωση για αναστολή των εκποιήσεων για αυτό το τρίμηνο.

Ο λόγος που θέσαμε το τριμηνιαίο χρονικό περιθώριο είναι ότι με βάση απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι 3 μήνες δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την όλη οικονομική κατάσταση. Εάν δεν έρθει πρόταση, ήδη έχουμε προετοιμάσει και θα καταθέσουμε κατεπειγόντως  τη σχετική πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής αυτή την Πέμπτη.

Ξανά επαναλαμβάνω την έκκληση μας στον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση να κάνουν αυτή τη διαβούλευση με τις Τράπεζες και τις Εταιρειών Εξαγοράς και Διαχείρισης για να έρθει αυτή η δεσμευτική δήλωση για αναστολή των εκποιήσεων και να μας δοθεί το περιθώριο τον Σεπτέμβρη να συζητήσουμε τις 13 προτάσεις νόμου που εκκρεμούν εδώ και ένα χρόνο.